Общинската администрация на Добрич е на трето място по почтеност у нас

17:44, 09 дек 15 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Добрич е добре оценена сред всички общини - областни центрове в националното изследване „Индекс на Местната система за почтеност – 2015“. Резултатите от него са били представени официално днес в София. На събитието кметът на Добрич Йордан Йорданов, както и представители на местната администрация от София, Бургас, Стара Загора, Габрово и Пазарджик споделиха своите добри практики и опит.

При максимална оценка 5.00 общата оценка на Добрич е 3,31, с което общината се нарежда на седмо място след София, Бургас, Стара Загора, Русе, Габрово, Пловдив.

Общинската администрация се нарежда на трето място с оценка 4,64 след Габрово и Бургас. Кметът на Община Добрич се нарежда на 6 място с  4.30, Общинският съвет – 3,53, политическите партии - 2.92, съдилищата - 3.33, полиция – 2,50, бизнес - 2.67, медии - 2.40, гражданско общество - 3.33.

Добрич се нарежда сред десетте града, заемащи добри позиции в класацията на Местната система за почтеност. Основен принос за това имат високата степен на прозрачност и ефективност в работата на публичната администрация и на дейността на кмета. Дейността на гражданските организации съда дава съществен принос за общата оценка на общината. Важна роля при функционалната оценка на местната система за почтеност има прокуратурата, която за последните три години няма върнати дела за разследвани случаи на корупция. За да бъде допълнително развит потенциала за добро управление, е необходимо да се използва потенциала на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията, както и да бъде обсъдена необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник, сочи анализът

Проектът „Индекс на местната система за почтеност” е тригодишна инициатива на Асоциация „Прозрачност без граници”, която се осъществява от началото на ноември 2014 година благодарение на финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Инициативата е израз на оценката на Асоциация „Прозрачност без граници”, че ефективното противодействие на корупцията в страната не може да извърши без участието на ключови институции и социални актьори на местно ниво.

Приоритет на проекта е развитие на капацитета на структурите на гражданското общество за мониторинг и оценка на дейността на институциите и социалните актьори на местно ниво.

В резултат на прилагането на методологията за мониторинг е съставена комплексна оценка – Индекс на местната система за почтеност. Индексът позволява извършването на ежегодна сравнителна оценка антикорупционния капацитет, роля и значение на ключови институции и социални актьори на местно ниво: общински съвет, кмет, общинска администрация, бизнес, медии, неправителствени организации, съд и полиция. Той е съставен въз основа на детайлно разработен набор от показатели, по които са изследвани институциите във всичките 28 региона на страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама