Румяна Бъчварова очаква реформаторите да излъчат нов правосъден министър

18:21, 09 дек 15 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът ми каза, че очаква предложения от Реформаторския блок за поста правосъден министър. И от ГЕРБ може да бъде предложен, с АБВ не са водени разговори.

Това заяви пред журналисти вицепремиерът по коалиционната политика и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която дойде спешно в парламента само час и половина след подадената оставка от Христо Иванов и директно влезе в стаята на Реформаторския блок, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите ѝ все още не са обсъждани конкретни имена. Румяна Бъчварова обясни, че трябва да бъде излъчен нов министър на правосъдието и нейната задача днес и посещението ѝ в парламента е свързано с това да информира коалиционните си партньори за това, че премиерът се видял с Христо Иванов.

„Срещата премина доста позитивно. Отчетени бяха и направените досега неща. Очерта се основната причина за несъгласието – разминаването при разпределението на квотите във Висшия съдебен съвет“, обяви Бъчварова и допълни, че Борисов и Иванов са говорили за това, че следва да се продължи тази реформа и тези действия, които предстои да бъдат отразени и доразвити в Закона за съдебната власт.

Попитана защо се е срещнала поотделно с депутатите от ДСБ и с тези от ДБГ, Бъчварова каза, че така са я приели. „Това не е мое решение. Така прецениха“, поясни тя.

На въпрос дали излизането в опозиция на Радан Кънев ще се отрази по някакъв начин на управлението, вицепремиерът заяви, че това е един опозиционен глас повече заедно с тези на ДПС, БСП и „Атака“.

„Да изчакаме и да видим какво ще бъде решението на ДСБ. В края на краищата партията има право да вземе своето решение“, призова вицепремиерът и вътрешен министър.

Според нея такова мнозинство при гласуване на Конституцията в българския парламент не е имало. Тя определи като изключително съществени промените и изрази убеждението си, че те ще създадат нови правила в съдебната власт.

Бъчварова отговори и на констатация от журналист, че реформа на практика няма.

„Кое няма реформа? Това, че главният прокурор ще се отчита пред парламента? Че представителите на парламентарната квота във ВСС ще се избират с мнозинство от 2/3? Това не е ли промяна? Промяна е, разделянето на ВСС също е промяна“, отговори Бъчварова.

Тя посочи още, че към момента няма никаква индикация, че ще има и други оставки на министри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама