Правителствените войски си върнаха контрола в Хомс

18:49, 09 дек 15 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сирийските бунтовници започнаха да напускат последния контролиран от тях квартал в град Хомс. Споразумението с правителството беше постигнато на 1 декември. Примирието ще продължи поне два месеца и бе договорено с посредничеството на ООН.

Хомс е смятан за символ на революцията срещу режима на Башар Асад. От него тръгнаха протестите срещу управляващите през 2011 г.

Сделката между опозицията и правителствените сили предвижда той да премине в ръцете на властта, а провинцията Идлиб да бъде под контрола на милициите на противниците на Асад, пише Би Би Си. Правителствените сили се съгласиха да вдигнат обсадата на квартала Уаер, за да се изтеглят бунтовниците.

Уаер е последният квартал, който бунтовниците бранеха в Хомс. Предполага се, че там има около 2 000 бунтовници заедно със семействата им. Очаква се още днес кварталът да напуснат около 800 души.

Установения мир позволява за първи път от година населението да получи стоки и храни от първа необходимост. В близките дни се очакват и първите помощи с лекарства. Сирийската обсерватория за човешки права потвърди, че бунтовниците спазват примирието и са започнали да изтеглят своите части от града.

Следващите дни ще са доказателство дали управляващи и опозиция в Сирия могат да преминат към национално примирие от Нова година, смятат анализатори. То е крайъгълен камък в плана на ООН за постигане на преходно правителство и възстановяване на мира в близкоизточната страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама