Апелативният съд потвърди присъдата на бившия председател на ОИК-Русе

19:17, 09 дек 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Великотърновският апелативен съд потвърди присъдата на бившия председател на Общинската избирателна комисия в Русе Иван Иванов. Припомняме, той и още трима мъже бяха признати за виновни от Окръжния съд в дунавския град в извършването на имотна измама. Наложени им бяха ефективни наказания.

Те обаче са намалени за другите трима мъже. Венелин Маринов и Ангел Ангелов бяха осъдени на по 6 години затвор и по 15 000 лева глоба, а Пламен Пенчев – на 5 години зад решетките и 10 000 лева глоба. Сега обаче първите двама ще лежат по 5 години, а третият – 4, като глобите на всички напълно отпадат.

Наказанието на Иван Иванов остава без промяна – 7 години ефективно лишаване от свобода, 17 000 лева глоба и лишаване от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с управление и разпореждане с държавно и общинско имущество, както и да упражнява професия, за заемане на която се изисква юридическо образование за срок от седем години.

Жалбите пред втората инстанция са подадени от защитници на четиримата подсъдими. Апелативният съд, при същите факти, които е приел и Окръжния в Русе, е направил други правни изводи и е оневинил тримата мъже с намалени присъди по едно от обвиненията – пране на пари.

Мотивите са, че те не са получили нито стотинка от средствата от продажбата на чужд апартамент на нищо неподозиращ трети човек, от която са „изгорели“ и истинската собственичка и купувачът. Всички пари, според фактите, приети от първите две инстанции, са попаднали в Иван Иванов, който е извършил множество транзакции в различни банкови сметки с тях, теглил ги е и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама