Сливенска фирма печели поръчки за луксозни джипове на три горски стопанства

20:57, 09 дек 15 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливенската фирма „Кале ауто“ е спечелила конкурсите на три държавни горски предприятия – в Смолян, Сливен и Благоевград за поръчка на луксозни джипове. Фирмата победител е собственост на Калоян Ганев, който е съученик на земеделския министър Десислава Танева, която пък е принципал на горските дружества, пише capital.bg. Според сайта Offnews Ганев е един от най-близките й приятели от детинство.

"Кале ауто" е единственият кандидат в трите поръчки, чиято максимална възможна цена е била 165 хил. лева без ДДС. Именно с такава оферта са спечелени търговете на "Южноцентрално държавно предприятие" - Смолян, и "Югоизточно държавно предприятие" - Сливен, докато този на "Югозападно държавно предприятие" - Благоевград, дилърът на Toyota печели с предложение от 160 000 лева без ДДС.

В две от поръчките не става ясно точно какъв модел е спечелил конкурсите. В третия - в Смолян, високопроходимата кола е Toyota Sequoia. Изискванията са за резервоар от 95 литра, а само този модел има подобна вместимост. Тази версия не се предлага на европейския пазар, а е модел на японския гигант за американския. Колата е по-голям аналог на Toyota Land Cruiser. В Европа други джипове с резервоар 95 литра няма, обясниха представители на сектора. Освен това Toyota Sequoia на американския пазар струва по-малко - около 70 хил. долара.

От официалния вносител и дистрибутор на Toyota за България - "Тойота Балканс", обявиха пред "Капитал Daily", че компанията не участва в търгове. Тя не е доставяла такива автомобили на "Кале ауто". Фирмата сама може да осигури нужните бройки, тъй като по европейското законодателство за единния пазар не е задължена да купува само от официалния вносител, а може.да доставя от която и да било държава от общността.

Приходите на "Кале ауто" за 2014 г. са 4.5 млн. лв. спрямо 3.4 млн. лв. за предишната година. Калоян Ганев има участие и в други фирми, свързани с внос на автомобили и гуми. През септември тази година община Сливен му е връчила награда за бизнесмен на годината. Преди 2008 г. той е бил общински съветник от БСП, но се е отказал поради заетостта си в бизнеса. С Танева са били съученици в Природо-математическата гимназия в Сливен, випуск 90.

На телефоните на "Кале ауто" не отговаря никой. От офиса на министъра на земеделието заявяват, че тя няма да дава официални коментари по темата. По-рано през седмицата Танева коментира, че няма да спира поръчките. Според нея колите ще се използват за ловен туризъм от чуждестранни туристи, които имали високи изисквания. 

Победителят в последната, четвърта, поръчка - на "Северноцентрално държавно предприятие" - Габрово, трябва да бъде обявен на 22 декември. Изискванията са подобни на останалите търгове, като едно от тях е моделът да има и кожен салон с климатизирани седалки за предните места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама