Единствената теснолинейка у нас отбеляза 70-и юбилей

21:10, 09 дек 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
70-и юбилей отпразнува днес единствената у нас теснолинейка Септември - Добринище. Празникът започна с изпращане на първия влак по линията от града до крайната точка на маршрута. Той бе окичен с венец, знамето на Република България от двете му страни и табела "Септември - Добринище 70 години".

Всички, който се качи в него имаха възможност да разгледат изложбата от снимки, които показват най-важните и интересни моменти от живота на теснолинейката. Пътниците бяха посрещнати по стар български обичай с погача и мед. Организатор на мероприятието бе студентът Кристиан Ваклинов, който преди две години превърна запазването й в своя кауза и по този начин помогна на десетки жители на планинските села между Велинград и Разлог.

За годините, прекарани по тесния път си спомниха и бивши машинисти.

„Теснолинейката е изключително важна за индустриализацията на Разлог. Чрез нея градът от десетилетия е имал възможност да развие транспортните връзки със страната", сподели кметът на общината Красимир Герчев. Той пожела ползотворна работа и късмет на всички хора, които обслужват линията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама