С искания за отвод и връщане за доразследване, започна новото дело за убийството на Явор Николов

22:16, 09 дек 15 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С искане за отвод на прокурора Борислав Велков започна новото дело за убийството на бижутера Явор Николов.

То беше върнато за повторно разглеждане, но от нов състав на Русенския окръжен съд с мотива, че са допуснати законови нарушения и не са направени необходими експертизи.

Искането за отвод на прокурора пък беше обяснено с факта, че той е работил и по предишното дело, гледано в Русе и е предубеден, както и че обвинителният акт по отношение на единия от двамата подсъдими – Пламен Миланов, е непълен, той не може да разбере, в какво точно е обвинен и съответно да организира защитата си. След като му беше разяснено каза, че разбира, в какво е обвинен.

За да обсъди искането, съдебният състав, председателстван от съдия Свилен Сирманов, се оттегли на съвещание, след което определи, че го оставя без уважение, като се мотивира за това.

Още два пъти се оттегляха съдиите да се съвещават – единия път беше относно искането за връщането на делото за доразследване в досъдебното производство, заради допуснати процесуални нарушения, които не могат да се отстранят в съдебната фаза на процеса, а само в досъдебната.

Като такъв беше изтъкнат факта, че майката на другия подсъдим – Николай Ламбаджиев, е конституирана като защитник на сина си, а е разпитвана и като свидетел. Бяха изказани и други мнения. Съдът се оттегли да се съвещава и след като се върна, отхвърли и това искане със съответните мотиви.

След това Пламен Миланов пожела делото да се разглежда от друг съд, защото, според него, Русенският окръжен е предубеден. Към него се присъединиха и всички останали участници в процеса, без прокурора, което пак накара съдиите да напуснат залата, за да проведат съвещание.

След като се върнаха за трети път, те изтъкнаха, че законът предвижда да се иска отвод на конкретни съдии, но не и на даден съд като институция, поради което отхвърли и това искане.

След прочитането на обвинителния акт, подсъдимият Миланов откри разлика между този по първото дело, който, според него, почивал основно на показанията на Николай Ламбаджиев, а във втория нямало такова нещо. Според съда обвинителните актове от едното и другото дело са еднакви.

Заседанието продължи с разпит на свидетели, като преди това, както и при предходното разглеждане на делото, двамата подсъдими заявиха, че ще дават обяснения, едва след като бъдат представени експертизите и разпитани всички, които знаят нещо по случая.

Разпитите започнаха с явилите се вещи лица, чиито експертизи бяха бързо приети, а след това дойде ред и на свидетелите. Въпреки че не се бяха явили всички, дошлите също се оказаха твръде много и не остана време да се разпитат до един, поради което някои от тях ще трябва да се явят утре в 9.30 часа, за да обяснят пред съда, какво знаят по разглеждания казус.

Сестрите на убития Явор Николов – Дария Иванова и Светлана Николова, се отказаха от процесуалното си качество на частни обвинители, а първата и на граждански ищец. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама