Книга разказва за „правителствените разхищения“ на държавните ни пари

23:29, 09 дек 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доколко ефективно, целенасочено и прозрачно се разходват данъците, които всички ние плащаме? Съществуват ли механизми за граждански контрол и какво следва да се подобри? Тези въпроси дава книгата „Черна книга на правителственото разхищение в България“.

Тя представя конкретни примери на неефективни публични разходи. Според авторите ѝ книгата  цели да разбуди обществения интерес по темата и да провокира по-силна ангажираност.

Книгата е дело на  Фондация за свободата "Фридрих Науман", с партньорството на Института за пазарна икономика (ИПИ) и Българското либертарианско общество (БЛО).  

„Тя прави опит за трезва оценка за поврата в стопанския живот в България след 2009 г.“, заявяват авторите на черната статистика.

В книгата са засегнати 11 примера за „прахосничество“ на публични пари. Сред тях са програмите за саниране, бюджетът на „Софийския университет“, скандалните милиони за реклама на България и други.

„Тази книга е предназначена да припомня огромната роля на гражданския контрол и това, до какво биха довели публичните разходи, ако не се следят внимателно. Изброените случаи в книгата са извадка от „най-доброто“ и не претендират за изчерпателност“, обясни Даниел Кадии от Фондация за свободата "Фридрих Науман".

Книгата обяснява и за източниците на информацията, която ще намерите вътре, както и за методите, по които тя е сортирана. Организаторите обещават да направят поредица от „черни книги“, защото „правителственото разхищение на обществените пари у нас е навсякъде около нас“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама