Десет обекта в Разградско имат разрешително за търговия с пиротехнически изделия

09:07, 13 дек 15 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десет обекта в област Разград имат разрешително за търговия с пиротехнически изделия, съобщават от Областната дирекция на МВР.

В областния град с с валидно разрешение за търговия с пиротехнически изделия са три оръжейни магазина и три магазина за промишлени стоки. Още два са търговските обекти в Кубрат и два в Исперих.

Във връзка с наближаващите коледни  и новогодишни празници, от ОД на МВР призовават жителите на областта да бъдат особено внимателни при употребата на пиротехнически изделия.

Необмисленото и невнимателно използване на тези изделия често предизвиква пожари, наранявания, изгаряния, разкъсване на крайници, увреждане на очите, нарушава се нощната тишина, плашат се хората и животните, замърсява се околната среда, посочват от полицията.

Според предназначението и степента на опасност фойерверките се  разделят на четири категории:

Категория 1- фойерверки, при използването на които съществува много ниска степен на опасност и които могат да се употребяват в жилищни сгради. Забранена е продажбата им на лица под 12 години;

Категория 2- фойерверки, при използването на които съществува ниска степен на опасност и които са предназначени за употреба на открито в обособени пространства. Забранена е продажбата на лица под 16 години;

 Категория 3- фойерверки, при използването на които съществува средно голяма степен на опасност и са предназначени за употреба в обширни открити пространства –“пиробатерии”, “ракети”и др. Забранена е продажбата на лица под 18 години.

Категория 4- фойерверки, при използването на които съществува висока  степен на опасност и са предназначени за употреба само от лица с придобита правоспособност за безопасност на труда при взривни работи.

Забранено е употребата на пиротехнически средства в близост до леснозапалими материали и на обществени места, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени храмове, припомнят от полицията.

С цел опазване на нощната тишина “пиратки” могат да се употребяват само във времето, определено със заповед от кмета на съответната община.

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама