Отношенията на ГЕРБ и ДПС не са като на власт и опозиция, смята Кънев

09:11, 13 дек 15 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Между ГЕРБ и ДПС има ясна задкулисна комуникация и договорки, отношенията между двете партии не са като на власт и опозиция, каза в ефира на bTV лидерът на вече опозиционната ДСБ Радан Кънев. Вчера стана ясно, че “тъмносините” излизат в опозиция на правителството и парламентарното мнозинство, но д-р Петър Москов остава здравен министър. Заради това той хвърли оставка като зам.-председател на партията.

“Личното решение на Москов да остане министър не може да се тълкува, че има министър на ДСБ. Всякакви спекулации, че ДСБ едновременно е във властта, и в опозиция, трябва да спрат. Политическият гръб на д-р Петър Москов се казва Бойко Борисов и е министър-председател на България”, отсече Кънев. И допълни любопитна подробност - друг здравен министър, но в първия кабинет “Борисов”, д-р Стефан Константинов, също е бил член на ДСБ. Това мнение обаче се размина с това на Москов. "Аз съм министър на Реформаторския блок", категорично отсече той.

Радан Кънев изрази надежда, че ще може да убеди останалите партии в Реформаторския блок, че “подкрепата на това управление е вредно за развитието на страната”. “Явно е, че съдебната реформа няма да се случи в 43-ия парламент. Оттук нататък всеки ще трябва да направи своя избор с дългосрочни цели и последици. Да не гледаме на това като новина от днес за утре, а като последици през 2016, 2017, 2018 година”, заяви още той.

Лидерът на ДСБ отклони въпроса за предсрочни избори. “Това е въпрос към премиера Борисов и към широкото мнозинство от представители на АБВ, ДПС, ПФ и явно част от Реформаторския блок. Когато си пердашел през просото с АБВ, ДПС и т.н. и си създавал алтернативни мнозинства, Реформаторският блок не е бил важен, защото сме малки, а когато излизаме в опозиция и създаваме алтернатива в център дясно, ставаме много важни. Щом сме толкова важни, ще ги спечелим, давайте ги тези избори”, обясни все пак Кънев.

И посочи, че не е разговарял с премиера Борисов относно решението на партията. “Ако имаме нещо да говорим, то това било за неговия анонс за промени в приетите текстове за Конституцията между второ и трето четене. Макар че като юрист трудно виждам възможност”, каза той.

Своят коментар даде и д-р Петър Москов. “В това решение има много разум, то е свързано с това наистина да бъде сигнал, коректив, звънец, за това, че има възможност начинът на действие на правителството да бъде изкривени от сили, които не са се подписали под управленската програма. Дълбоко съм убеден и вярвам за реализацията на каквито и да било идеи, най-вече за тези, зад които ДСБ седи, е нужно да имаш влияние върху лостовете на властта - няма друг начин”, посочи той в ефира на “Нова”.

И даде рецепта за успеха на неговата партия: “ДСБ не трябва да се връща в състоянието на капсулована партия с прекрасни идеи и риторика, но от която нищо не зависи”. Д-р Москов посочи, че ще търси консенсус за нова силна фигура за министър на правосъдието, за да може съдебната реформа да продължи с пълна пара. “Ако има възможност при дестабилизация да се отиде на предсрочни избори и моето решение е част от това, то приемете, че възможността да се отиде на избори сега е опасно за държавата”, каза още здравният министър.

Според Москов реформаторите и ГЕРБ трябва да намерят начин да управляват стабилно заедно. Той призова Реформаторския блок да промени начина си на функциониране, за да може да взима консолидирани решения и единен лидер.

Той съобщи още, че въпреки че излиза в опозиция, ДСБ ще предложат нов министър на правосъдието на мястото на Христо Иванов.

Отворен остава въпросът дали и другите представители на "тъмносините" във властта - двама областни управители, седем заместници, председателя на КЕВР и техните зам.-министри ще подадат оставки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама