Задържаха 33-ма митничари на "Капитан Андреево" (обновена в 17.21 ч.) /снимки и аудио/

10:07, 13 дек 15 25 1342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
33-ма митничари са арестувани на Капитан Андреево. Тази сутрин е започнала акция на ГДБОП на граничния пункт. Границата с Турция бе затворена до 15 часа, заради което се образува 14 км опашка от ТИР-ове.

Според наши източници, акцията е насочена срещу корупуцията. Операцията, в която участват над 140 служители на МВР, е била планирана за началото на седмицата. тогава на граничния пункт пристигнаха ченгета от София, видя репортер на Topnovini.bg. Разследващи твърдят, че са вземани различни суми.

Разработката срещу тях е от 6 месеца. Както Topnovini.bg съобщи още през октомври по случая е било образувано досъдебно производство. Операцията е реализирана от БОП Хасково, разследването е на Софийска градска прокуратура.

Само преди дни началникът на свиленградската митница Юлиян Мирков заяви за втори път пред журналисти, че не се очакват структурни и кадрови промени. Такива обаче се очакват след Нова година.

Промяната, която предстои е свързана с полицейската операция. Сред задържаните няма да има митничари на ключови позиции. Белезниците ще щракнат на служители до ниво - началник на смяна, твърдят информирани. Според запознати за операцията от няколко месеца е знаел и директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Topnovini.bg научи още, че някои от действащите митничари са знаели за предстоящата операция и в продължение на близо седмица не са искали подкупи.

До момента са направени 100 претърсвания на лични и служебни автомобили, домове и служебни помещения в Харманли, Хасково, Димитровград, Свиленград, Любимец. Хора от службите информираха, че са засекли арестуваните митничари да вадят кашони с пари. Служителите на финансовото министерство викали свои роднини, които отнасяли кашона с пари и било трудно за проследяване.

Това е най-мащабната операция през последните години на граничния пункт.

Обвинението срещу арестуваните ще е за организирана престъпна група. Делото по същество ще се гледа в специализирания наказателен съд. Все още не е взето решение за колко души ще бъде искана мярка за неотклонение. Според информирани митничар от София е разговарял с антимафиоти и е поискал операцията да бъде спряна.

Операцията приключи в 15 часа. Според официалното изявление на административните ръководители на Специализираната прокуратура Андрей Андреев и шефът на Специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова, по време на акцията са намерени 100 000 лв. Според тях, митничарите са вземали парите и са пропускали автомобили, в които е имало акцизни стоки без да им бъде правена щателна проверка.

Как двамата прокурори отговориха на въпроси на Topnovini.bg, чуйте в прикачения звуков файл

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама