Службите засекли задържаните митничари на "Капитан Андреево" да вадят кашони с пари (обновена)

11:45, 13 дек 15 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ден след като министър-председателят Бойко Борисов заяви, че е зависим от прокуратурата само да му помага за борбата с контрабандата, спецакция на ГДБОП, ДАНС, държавното обвинение и полицията задържа цялата митническа смяна на ГКПП "Капитан Андреево" на вход от Турция. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров пред БНР.

Акцията е започнала тази сутрин в 8.45 ч. и се провежда в рамките на досъдебно производство акция срещу организирана престъпна група за корупция. Към този момент задържани са 14 лица.

До момента са направени 100 претърсвания на лични и служебни автомобили, домове и служебни помещения в Харманли, Хасково, Димитровград, Свиленград, Любимец, предава Хасково Topnovini.bg. Хора от службите информираха, че са засекли арестуваните митничари да вадят кашони с пари. Служителите на финансовото министерство викали свои роднини, които отнасяли кашона с пари и било трудно за проследяване.

Това е най-мащабната операция през последните години на граничния пункт.

Обвинението срещу арестуваните ще е за организирана престъпна група. Делото по същество ще се гледа в специализирания наказателен съд. Все още не е взето решение за колко души ще бъде искана мярка за неотклонение. Според информирани митничар от София е разговарял с антимафиоти и е поискал операцията да бъде спряна.

Към момента пунктът е затворен за влизащите на територията на страната.

Разработката срещу митничарите е от няколко месеца. Както Topnovini.bg съобщи още през октомври по случая е било образувано досъдебно производство. Операцията е реализирана от БОП Хасково, разследването е на Софийска градска прокуратура.

Само преди дни началникът на свиленградската митница Юлиян Мирков заяви за втори път пред журналисти, че не се очакват структурни и кадрови промени. Такива обаче се очакват след Нова година.

Промяната, която предстои е свързана с полицейската операция. Сред задържаните няма да има митничари на ключови позиции. Белезниците ще щракнат на служители до ниво - началник на смяна, твърдят информирани. Според запознати за операцията от няколко месеца е знаел и директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Topnovini.bg научи още, че някои от действащите митничари са знаели за предстоящата операция и в продължение на близо седмица не са искали подкупи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама