Профсъюзите притеснени от либерализацията на пазара на тока

13:37, 13 дек 15 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Либерализацията на енергийния пазар ще увеличи дела на енергийно бедните хора и ще създаде проблеми на малките фирми, а в бюджетите на общинските училища, общинските болници, общинските дружества няма предвидени средства. Това каза на пресконференция Пламен Димитров, президент на КНСБ и член на Икономическия и социален съвет (ИСС). 

Той заяви, че през следващата година, след либерализацията на енергийния пазар, цената на тока ще нарасне и даде пример с Румъния. Там през първата година след либерализирането на енергийния пазар, цената на електроенергията се е повишила с 15-20 на сто. 

Членовете на ИСС посочиха, че трябва да се предприемат спешни мерки за предотвратяването на подобен развой. Те призоваха за спешно преразглеждане на нормативните документи, определящи минималния доход, спрямо който се раздават енергийни помощи. Те поискаха и критерии за формулирането на понятието „енергийна бедност“

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев цитира данни на Евростат, според които близо 40% от населението в България са енергийно бедни, а през миналата година 40.4%  от хората са ограничавали отоплението на жилището си. 

Припомняме, че от началото на 2016 тръгва т. нар. енергийна борса, на която бизнесът, в това число средните и малките предприятия ще могат да купуват свободно електроенергия. Очаква се от април тази възможност да бъде предоставена и на битовите потребители, които ще могат свободно да си избират доставчик на ток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама