Жена става общински съветник след исторически вот в Саудитска Арабия

15:14, 13 дек 15 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Салма бинт Хизаб ал-Отейби спечели място в общинския съвет в град Мадрака, област Мека, в Саудитска Арабия, след исторически избори в страната, съобщи ВВС. 

Места в общински съвети спечелиха жени и в областите Джеда и Катиф.

За пръв път в историята на ултраконсервативната мюсюлманска държава на жените бе дадено право да гласуват и да се кандидатират на избори. 

За 2100 места в общинските съвети се състезаваха общо 987 жени и 5938 мъже. Гласуваха 130 000 жени, или 1 от всеки 10, имащи право на глас, и 1.35 милиона мъже. 

Сериозното разминаване в числеността на гласувалите се дължи на бюрократични пречки и липса на транспорт, съобщава агенция AFP. 

От 1263 избирателни секции, само в 424 е имало отделно място за гласуване на жени, а всички избирателки трябва да разчитат на мъжете за транспорт.

Освен това, на жените кандидати не бе позволено да се обръщат директно към мъжете избиратели и е трябвало да говорят с тях иззад параван. 

В Саудитска Арабия жените нямат право да шофират, да излизат по улиците без придружител – мъж от семейството, да говорят с непознати мъже, да отидат на лекар или да си отворят банкова сметка без разрешение от мъж-роднина, да участват в спортни състезания и др. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама