Протестиращите срещу поскъпването на винетките изпратиха жалба до Омбудсмана

15:27, 13 дек 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Участниците в четвъртия протест срещу поскъпването на винетките в Добрич днес приеха жалба до Националния омбудсман Мая Манолова.

В нея те настояват за нейната намеса. Според тях, с едноличният акт отстрана на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и подкрепата на правителството се нарушават конституционните права на хиляди граждани, които живеят в малки населени места и села. „Считаме, че е неправомерно увеличението на винетните стикери на фона на пенсиите, които вземат родителите ни и това ги обрича на невъзможност да посещават здравни заведения и аптеки в общинските центрове. Ако е доброволен акт закупуването на винетка, то държавата трябва да осигури алтернативни пътни артерии от населените места до общински и областни центрове, за които няма да е нужна винетка, а такива няма”, заявяват протестиращите. В жалбата се посочва, че е „неправомерно увеличението на цената на винетните стикери на фона на пенсиите, които вземат родителите ни и това ги обрича на невъзможност да посещават здравни заведения и аптеки в общинските центрове”. По този начин е нарушено конституционното право на достъп до медицински грижи.

Според протестиращите, държавата изнудва българските граждани да си закупят винетни стикери, което също противоречи на Конституцията. Те питат: „Не е ли нарушена Конституцията в която се казва:  Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.”

”Ако е доброволен акт закупуването на винетка, то държавата трябва да осигури алтернативни пътни артерии от населените места до общински и областни центрове, за които няма да е нужна винетка, а такива няма”, посочват още протестиращите. Те питат също как на гражданите, които не си закупят винетки и ползват автомобилите си само в града, ще им бъде възстановен пътният данък от акциза на горивото. От 8 години ние плащаме винетки, а от 20 години  пътищата в нашия регион не са ремонтирани и няма дори надежда това да се случи, заявяват протестиращите.   

Днес участниците в протеста в Добрич бяха много по-малко в сравнение с предходните три седмици. „За жалост, хората не виждат шанс с мирни протести нещо да се промени. Явно, трябват по-радикални мерки”, заяви Илияна Кръстева, която е един от организаторите на протеста.  Тя заяви, че през  следващата седмица възнамеряват да кажат мнението си лично на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама