Проблемът с бежанците е основен за ЕС, заяви евродепутатът Св. Малинов в Поморие

15:29, 13 дек 15 / Политика 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основен проблем за Европейския съюз е този, свързан с бежанците. Това заяви днес евродепутатът Светослав Малинов по време на семинар на тема „Регионалната политика на ЕС”, организиран от самия него в Поморие.

„Европейската комисия направи няколко предложения във връзка с този сериозен проблем и описа всички възможни мерки, а те са десетки. Въпросът е кои от тях ще бъдат реализирани, за какво  ще се намери финансиране и кои ще бъдат извадени”, коментира Светослав Малинов.

Той посочи три одобрени вече мерки. На първо място това са квотите – най-неизбежната мярка, за да се облекчат няколко държави. По думите на Малинов, тя е временна. Това е мярка, която  трябва да защити всяка държава, която бива ощетена от внезапен наплив на мигранти.

„България е в потенциална опасност заради сухопътната ни граница с Турция. Има капацитет да се изпълнят тези квоти, за да не се случи най-лошото. Имаше разделение в ЕС по отношение на квотите. Част от държавите, до които не може да достигне внезапен наплив на мигранти, заявиха, че няма нужда от тези квоти и ги определиха като вредни. Това бяха Словакия, Чехия, Унгария. Други пък, като Швеция, Германия, Франция, приеха, че квотите са разумно решение. Според мен е по-добре да се вземе дадено решение, отколкото да се отлага”, каза Малинов.

Като втора мярка евродепутатът посочи парите за Турция, като смисълът е да се облекчи животът на бежанците, които са в лагерите там.

„Най-доброто за България бе да се дадат тези пари на Турция”, каза още Светослав Малинов и допълни „Има възможности за сътрудничество между общините по границата с Македония, Румъния, Турция. Големи надежди се възлагат на българо-румънските контакти по границата”.

Третата одобрена мярка е да се създаде специален фонд за Африка.

„Кризата в Сирия един ден ще свърши, но ЕС ще е притегателно място да привлича мигранти. Европа ще продължи да бъде привлекателно място за тях”, добави Малинов и допълни, че тези три мерки са се взели на всички нива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама