Радан Кънев призова партиите от Блока да го последват

16:28, 13 дек 15 / Политика 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съпредседателят на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев призова останалите партии в коалицията да последват “тъмносините” и да минат в опозиция. Това той направи в обръщение пред събралите се в Поморие партийци. Кънев обоснова призива си с бламирането на политиките на Блока от ГЕРБ в коалиция с ДПС, БСП, АБВ и “други странни комбинации”, както и решението на централното ръководство на партията на Бойко Борисов да остави в опозиция герберите на местата, където реформаторите управляват. И обратно - където ГЕРБ имат мнозинство, те не търсят представители на Блока за дясно мнозинство, а управляват с БСП, ДПС, АБВ и “Атака”.

В речта си Кънев посочи, че гласуванията в парламента на депутатите от ГЕРБ, ДПС и АБВ, с които се бламират реформи и се запазва статуквото, са били “над 30 от юли досега”.

“Не можем да говорим за емоционална реакция, когато става въпрос за събитие, което виждаме, че се подготвя от шест месеца. Това бе кулминация на половин година политически и парламентарни атаки срещу Реформаторския блок, но преди всичко срещу програмата на Реформаторския блок, срещу реформите, срещу волята ни да променим държавата, срещу волята ни тя да се управлява по друг начин, да се спрат кражбите, да се наложи силата на закона. Точно тези наши предложения системно не минаваха с вота на ГЕРБ, ДПС и АБВ. И обратно - поредица, десетки предложения, които запазват статуквото, които окастрят реформи и спират реформи, бяха гласувани отново със същото мнозинство. Толкова много пъти, че не можем да говорим за грешка или случайност. И е цинично да ни се вадят три знакови гласувания за една година и да се твърди, че само те са гласувани с това мнозинство. Не три, а много повече от 30 мога да изброя само за периода от юли досега, голяма част от който бе парламентарна ваканция, а после и ваканция преди местните избори. Това от лятото се превърна в национална политика и кулминацията й бе тримфуалното събиране на мнозинство, което да каже, че няма да има съдебна реформа. И после се чудят защо никой не им ръкопляска”, казва Кънев.

И продължава: “Скъпи приятели, в българския парламент мнозинство, което не иска съдебна реформа винаги сме си имали. То на моменти в предишния парламент бе от 240 народни представители. Защо не гласувахте тогава да няма съдебна реформа? Щеше да е единодушно. Този път не беше, защото в този парламент има 20-на народни представители, които искат съдебна реформа. И какво от това? 20-на, които искат е имало и в 40-ия, и в 41-ия парламент. Единствената разлика е, че те тогава са били официално в опозиция. И тук идваме до въпроса какво е власт и какво е опозиция. На власт си с една-единствена цел - да си приложиш програмата или достатъчно голяма част от нея. Да промениш държавата в посока, в която си обещал, че ще бъде променена. Влязохме във властта, направихме огромни компромиси, сред които коалицията с партията на президента Първанов е най-видимият, но може би не най-големият, в името на това да приложим програмата си”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама