Христо Иванов: Дразнителят го няма, решете проблема с безконтролната прокуратура (обновена)

17:43, 13 дек 15 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дразнителят в мое лице вече го няма, сега решете този системен проблем с безконтролната прокуратура. За това призова вече бившият правосъден министър Христо Иванов в ефира на bTV.

“Ето сега мен – онзи, който протяга ръце към стола на (главния прокурор Сотир) Цацаров, ме няма. Обръщам се с призив да се реформира прокуратурата и да се сложи край на нейната безконтролност“, каза Иванов и се зачуди за какво е нужна тази безотчетност на прокуратурата - за да разследва КТБ или кой я събори КТБ или пък записа на разговора между Румяна Ченалова и Владимира Янева.

Той коментира, че в основата на реформата е ефективна прокуратура.

„Искаме да постигнем много неща с реформата, но основно искаме да постигнем независима съдебна власт, която да се бори с корупцията. На нас ни трябва ефективна прокуратура, която да е мотивирана“, каза Иванов и подкрепи тезата си за неефективност с думите: „Нямаме нито един осъден политик, нито един прокурор, който да е поел отговорност за провалите на дела с висок обществен интерес.“

Иванов уточни, че не е нужно всеки прокурор да бъде наказван за провалени дела и не иска обвинителите да се боят. „Но когато има провали след провали, след провали, някой трябва да поеме отговорност“, добави бившият правосъден министър.

Иванов заяви, че не е огорчен и не е герой. „Искам да благодаря за подкрепата на хората и съм изненадан от нея“, каза той. „Аз направих нещо напълно банално, нормално и очаквано. Но явно за хората това не е банално и нормално и в очите им аз съм герой.“

По неговите думи той е поел поста на правосъден министър с каузата за независима съдебна власт и реформа, „а не да си поиграе на министър и да си го впише в трудовата биография“.

„Аз от самото начало казах, че отивам с кауза и когато видя, че не мога да работя за тази кауза, аз ще напусна поста“, каза Иванов. „Аз работя за нея и ще продължа да го правя. Тръгвам си с чувство, че каквото можах, направих, и мога да гледам хората по улицата в очите.“

Иванов уточни, че не е обиден на никого, защото от самото начало е бил наясно с това докъде може да се простира.

„Когато видях как парламентът преобърна всичко, когато видях цялата кампания срещу мен, когато видях как Цацаров се превърна във високопрофилен политически агент, аз си тръгнах“, каза бившият правосъден министър и добави, че поведението на главния прокурор, като човек с много власт, му е било интересно от самото начало.

В заключение Христо Иванов посъветва наследника си да постави във фокуса привеждането на съдебната власт и прокуратурата в състояние да се борят с корупцията по високите етажи на властта. „Това е най-важното, макар че има и много други хубави и полезни неща, които трябва да се направят“, каза Иванов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама