Моника Маковей: Намерете правосъден министър със силен характер

18:14, 13 дек 15 / Политика 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Намерете човек, който не е политик, има силен характер и не се отказва лесно и го назначете за правосъден министър. Това препоръча авторът на съдебната реформа в Румъния и бивш правосъден министър на страната Моника Маковей в интервю за bTV.

„Не е трудно“, каза тя и добави, че е нужно правосъдният министър да не е политик и да не е свързан с политиците. „Потърсете го в средите на гражданското общество. Подобни промени се правят от хора извън политиката.“

По думите на Маковей е изключително трудно да изчистиш от зависимости и корупция която и да е правосъдна система в региона, но ако тази система е корумпирана, всичко останало пропада. 

„Политиците са най-голямата пречка. Те предпочитат да имат приятели съдии и прокурори, за да продължат с измамите“, каза Маковей. 

Тя посочи, че фигурата на главния прокурор също е от голямо значение. „Намерете добър и независим човек“, каза тя и изрази учудване защо България не прилага румънския модел. 

„Румънският модел е много успешен и успяхме да изпратим на подсъдимата скамейка много политици, министри, депутати олигарси“, каза Маковей. „Аз не виждам логична причина защо България не прилага същия модел. Просто можете да копирате текстовете за създаване на антикорупционна дирекция и да започнете борбата.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама