Пловдивски ученици проведоха дебат "за" и "против" казармата

18:17, 13 дек 15 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва ли да се въведе задължителна военна служба, дебатираха днес пловдивски ученици. Състезанието се проведе в залата на кметството на район "Западен".

Организатори са Регионалният инспекторат по образование (РИО) със съдействието на Община Пловдив и на районния кмет Димитър Колев, който бе и домакин на дебата. Специален гост на събитието бе Соня Мелоян от РИО - Пловдив.

Общо 8 отбора от 5 училища от Пловдив участваха в своеобразното състезание. До днешния финал достигнаха отборите от ЕГ "Пловдив" и Националната търговска гимназия.

Учениците се бяха подготвили предварително по темата: "Това правителство вярва, че трябва да се върне задължителната военна служба". Жребий определи правителството да се представлява от езиковата гимназия, а опозицията - от търговската.

Дискусията премина в тон на разбирателство и взаимно уважение. Чуха се изключително силни аргументи в полза и на двете позиции. След оспорвано гласуване на журито победители с 3 на 2 гласа станаха възпитаниците на ЕГ "Пловдив", които представляваха правителството и защитаваха тезата за въвеждане на задължителна военна служба.

Днешният дебат бе първият на регионално ниво. Организаторите на състезанието са категорични, че подобни инициативи формират гражданска позиция у младите хора и ги учат на уважение и толерантност към мнение, различно от тяхното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама