Медиите в България бяха заченати в грях, казва наш професор по журналистика в САЩ

18:44, 13 дек 15 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Медиите в България бяха заченати в голям грях от самото начало (на прехода - б.а.). Помня как дори в напредничавия, авангарден в-к “24 часа” ставаха някои неща - например партийната книжка на (Стефан) Софиянски”, коментира в ефира на “Нова” професорът по журналистика в Калифорнийския университет Христофор Караджов. Той е бил журналист в България, но през 1996 г. заминава за Америка. Професор Караджов припомня и друга порочна практика, събрана в едно заглавие на първа страница - “Колумбийският посланик - трафикант?”. “Сензационно заглавие. Разбира се, това после бе отречено, имаше обяснение, примерно, на 23-а страница, че станало объркване, но челото си стои”, посочи той.

Професорът по журналистика разказа за интересна практика в Америка и за т. нар. “факт-чекъри”, тоест хора, които проверяват факти. “Например - Доналд Тръмп казва: “Ще построя стена по границата с Мексико”. И тези хората отиват, проверяват колко дълга е границата, откъде минава, през на колко фермери дворовете минава, отделен въпрос е дали ще бъдат съгласни, колко ще струва и възможно ли е въобще такова нещо”, разясни Караджов.

Той активно следи българските медии и твърди, че дори и тези, които имат претенции за сериозност, следват корпоративни интереси.  “А тук, ще ви разкажа една история, как една репортерка от Далас говореше с кмета и му викаше по телефона: “Не може да не ми казваш тази информация, защото аз представлявам обществото и трябва да информирам обществеността”, разказа той.

Злощастен инцидент през 2012 г. оставя професорът парализиран. По това време той е бил и ски патрул и е помагал на пострадали хора. “Карахме гигантски слалом на лесна писа, но външната ми ска се изплъзна и с 50-60 км/ч с гърба си се настресох в дърво. Имах протектор и той спаси живота ми”, разказа той. От тогава той е в инвалидна количка. Но разказва, че Америка е така уредена, че ежедневието на инвалидите е улеснено до максимална степен. “Справяш се, алтернативата е да се побъркаш”, заключи Караджов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама