Андрей Ковачев: Няма как Европа да приеме всички, които търсят по-добър живот

20:18, 13 дек 15 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всяка страна трябва да бъде по-чувствителна към некотролируемия приток на хора отвън, каза евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП в Брюксел. „Защото по-трудно е да се определи рисковия потенциал за да се вземат мерки за сигурността на гражданите“.

„Всеки втори ден в Кьолн присига влак с хиляди хора. Видял съм го с очите си. Не се знае какви са. Чак като пристигнат в центъра на Европа, се отива на регистрация. Смятам, че не трябва да се стига дотам. Трябва да дадем ясен отговор, че това има край. Няма как Европа да приеме всички, които търсят по-добър начин на живот“.

Да спрем миграционната вълна

„В Африка и Близкия изток има 60 милиона души, готови да преминат границите“, каза Ковачев.

„Европейският съюз обаче е ограничен в своите възможности - нито имаме военна сила, нито нашата дума може да бъде чута така силно, както например на САЩ. Онова, което можем да направим е да изискваме политическо решение за Сирия“.

Според депутата от Европейския парламент, светъл лъч е точка 6 от решението, постигнато във Виена – „Ислямска държава“ да бъде унищожена.

„Външните министри на 17 страни са се обединили и търсят отговор на въпроса кои от съществуващите движения в Сирия, могат да участват в бъдещото развитие на страната, в политическото бъдеще на единна Сирия“.

Ковачев коментира, че за да се стигне до решение трябва и Русия да преосмисли отношението си към бъдещето на семейството на Асад.

„Не може от едно семейство да зависи бъдещето на Сирия и на Европа“, категоричен беше той.

Според Ковачев, за да се спре миграционната вълна, необходимо е да се работи със страните, от които идват мигрантите или на чиято територия са в момента, „например Турция, Ливан , Йордания. Да подпомогнем мирното политическо бъдеще на Сирия, за да могат тези хора да се върнат по своите родни места и да работим и с африканските страни“.

„За следващите две години, ЕС дава за мигрантите - 20 млрд. за Африка, 7 млр. – за Сирия и 3 млрд. за Турция“, обясни Ковачев и допълни, че Йордания и Ливан също изпитват големи трудности и би трябвало също да бъдат подкрепени.

Какво ще стане с мигрантите, които вече са на територията на ЕС

„Въпросът е как, по най-добрия начин, да бъдат интергрирани тези, които вече са на територията на Европейския съюз, ако ще останат в Европа. Или да бъдат върнати, защото една голяма част от тях трябва да бъдат върнати по техните родни места“, убеден е Андрей Ковачев.

Той обясни, че Германия вече е изхарчила 17 млрд. евро за вече пристигналите на нейна територия мигранти.

„По-добре е тази сума да се инвестира, докато са на територията на собствената си страна, отколкото по-късно. Европа да ги подпомага за да ги демотивира да тръгнат към границите“.

Кои са терористите – родени в Европа, изолирани и жертви на ловците на души

„Видя се, че терористите, готови да се взривят, са второ или трето поколение мигранти. Живеят тук, някои са родени тук, израснали примерно в Париж, но изолирани, не намерили достъп до работа“.

Според евродепутата това е една ужасна ситуация – млади хора, родени в демократична държава, да се взривяват.

„Какво мотивира тези двайсет и трийсетгодишни млади хора да се взривят? Могли са да се интергрират в нашите демократични общества, но са се чувствали изолирани и са станали жертва на такива фундаменталистични течения, на ловци на души, които са успели да отровят техните мозъци“, коментира той.

Не трябва да се допуска Европа да подходи постарому

Според Андрей Ковачев, в момента е лесно да се играе и спекулира със страховете на гражданите на Европа – особено на Франция и Германия, където политическите играчи печелят подкрепа от миграционната криза.

„Не трябва да се допуска в Европа да се тръгне по старата история – национализъм, граници, всеки сам да се спасява. От историята знаем, че това води до конфликти и войни. Европейските партии трябва да дадат отговор – и отговорът е – имаме план“.

Според него, разбирането на европейците за свободата на религията е прекалено либерално.

„Свобода на религията – да, когато тези религии приемат нашия основен закон и разделението на държавата от религията. Светската държава да бъде приета и върховенството на закона, а не някакви други религиозни принципи. И всеки, който не приема нашия демократичен начин на живот, няма как да бъде интергиран тук. Той трябва да си търси такава среда, която да отговаря на неговите разбирания“.

„Когато говорим доколко могат да бъдат ограничени тези свободи, следващата седмица ще гласуваме схемата за резервационните данни на пътниците (PNR).”

Ковачев обясни, че във връзки с мерките за борба с тероризма вътре в Европейския съюз е необхадима база данни на хората, които използват авиационните услуги.

„Социалистите до момента блокираха тази директива, очаквам това да се гласува и тези данни да бъдат съхранявани“, каза той.

Справя ли се България

„България, слава богу, стои добре, на нашата външна граница, която е и външна граница на ЕС, но ние трябва да бъдем нащрек, да обменяме информация с нашите партньори, да участваме във формирането на външните политики и в общото опазване на външната граница“.

Евродепутатът обясни, че „Фронтекс“ се нуждае от повече капацитет за да се справи с миграционния натиск. Това според него е само малка част от нещата, които трябва да бъдат направени.

„Аз съм за обща европейска армия и единна европейска разузнавателна агенция, да обменяме информация. Ние заедно, 28 страни-членки, имаме много по-голяма армия от тези на САЩ и Русия. Ние сме големите и трябва да сме горди, че Европа е големият икономически гигант. За съжаление Европа е политически и военно доста плаха“, коментира още Ковачев. Според него има нежелание Европа да бъде „твърда сила“, а светът се вслушва в силните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама