КЗП с колективен иск срещу фирми за бързи кредити

22:07, 13 дек 15 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за защита на потребителите (КЗП) е завела колективен съдебен иск срещу шест фирми за бързи кредити, съобщи бТВ. Незаконни клаузи в договорите и нелоялни практики към клиентите са причините за предприетите действия.

От КЗП са проверили 44 такива фирми, при които са открити редица незаконни клаузи в договорите им. Половината от тях са коригирали документите, но срещу 6 фирми ще се заведе колективен съдебен иск, заради отказ да премахнат незаконните клаузи. За 17 други фирми сроковете все още не са изтекли.

От проверките е установено, че се събират такси за услуги, които по закон са безплатни. Сред изискванията на някои фирми пък са да се върнат предсрочно кредитите, ако ползвателите им не са платили навреме сметките си за телефон.

По думите на председателя на КЗП Димитър Маргаритов, ако хората имат например проблем с мобилен оператор, това не бива да се отразява върху кредита им, при условие, че редовно си плащат всички погасителни вноски.

От комисията съветват гражданите да бъдат внимателни, ако решат да теглят заем от фирма за бързи кредити. Те припомнят, че клиентите трябва да получат подробна информация чрез така нареченият Стандартен европейски формат за поискания кредит. 14 дни след сключване на договора е възможно той да бъде разтрогнат, отбелязват още от КЗП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама