4 пъти по-високи печалби са донесли европроектите в региона

22:09, 13 дек 15 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният информационен център–Русе направи равносметка на изтичащата 2015 година и на 4-те години от съществуването си и изнесе данни за ефекта от инвестирането на европейски средства в българската икономика през първия програмен период. Това се случи на изнесена пресконференция в природозащитен комплекс „Ломовете“ в село Нисово.

Така журналистите имаха възможност да видят новоизградения Център за изследване, обучение, симулация и анализ на биоразнообразието в ПП „Русенски Лом“, който се реализира по проект за устойчиво управление на парка по ОП „Околна среда 2007-2013“. Общата сума на инвестицията е над 4,2 млн. лева. Освен модерната и многофункционална сграда по проекта са построени още кула за наблюдение на птиците, адаптационна клетка в карстовите скали за пострадали птици, като част от дейностите по проучване и опазване на уникалните видове в Природния парк. В комплекса ще се ползват възобновяеми източници на енергия. За целта са изградени соларни панели и система за производство на пелети от зелена маса.

По време на пресконференцията представителите на медиите бяха запознати с анализ на ефектите от инвестираните европейски средства през първия програмен период. Благодарение на инвестициите от 7-те оперативни програми, Програмата за развитие на селските райони и Програма „Рибарство“ БВП на България към края на тази година се очаква да бъде със 101 % по-висок от БВП, в случай че тези средства липсваха, поясни експертът Габриела Стефанова, позовавайки се на данните от модела SIBILA. Анализът показва още, че през този период 80 % от публичните инвестиции у нас са реализирани с европейски средства, работните места са с близо 372 хиляди повече, безработицата е с 6,2 % по-ниска , а средните работни заплати са с 9,5 % по-високи.

Европейските фондове са довели до 6 пъти по-голям обем на производството, 8 пъти по-голям ръст на разходите за възнаграждения, до 4,5 пъти повишаване на инвестициите в ДМА и до над 4 пъти по-високи печалби в Северен централен район. Най-значително е въздействието на еврофондовете върху регионите с по-слабо икономическо въздействие,

Екипът на ОИЦ-Русе отчете още пред журналистите дейността по своя проект по ОП „Техническа помощ 2017 -2013“. През 2015-а центърът е провел 65 събития със 1974 участници, а за целия период от съществуването си – 205 събития със 7015 участници. През 4-те години от експертизата на екипа са се възползвали над 4 400 посетители, а публикациите в медиците за дейността на центъра са 1873.

Пред представителите на медиите управителят на ОИЦ-Русе Камелия Златанова обяви, че проектът продължава по новата ОП „Добро управление“ до края на 2018 година. В навечерието на Коледа и Нова година тя пожела на всички журналисти здраве, творчески успехи, повече позитивни новини и ползотворното сътрудничество с ОИЦ-Русе да продължи.

Журналистите бяха изненадани с подаръци и хумористични късмети. Екипът на центъра се беше погрижил и за почерпка, чието финансиране беше осигурено от наградата на карнавала, която той спечели заради преобразяването си във "Венецианската комисия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама