Атанас Мерджанов: Кунева е най-вероятното предложение на Борисов за правосъден министър

14:45, 14 дек 15 / Политика 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" (ДБГ) Меглена Кунева най-вероятно ще бъде предложението на премиера Бойко Борисов за нов правосъден министър след оставката на Христо Иванов. Такова предположение изказа пред София topnovini.bg председателят на ПП на БСП „Лява България“ Атанас Мерджанов.

„Най-вероятно нейното име ще бъде спрягано най-много и най-вероятно това ще бъде предложението на Борисов. Ние сме я виждали в ролята на министър по една или друга секторна политика, винаги по общите европейски въпроси и именно в това е стратегията на реформаторите“, коментира Мерджанов.

Депутатът от левицата заяви, че решението на ДСБ да оттегли подкрепата си към правителството не може да отмени отговорността им за провеждането на тотална „дясна“ политика, която според Мерджанов е била в ущърб на българските граждани.

„Беше в ущърб на българските граждани през цялата 2015 г. Уви, перспективите за 2016 г. са същите. Всякакви мимикрии под формата на заявки за реформи в съдебната система или в която и да е друга сфера, не отговарят на същинската, ламтяща страст да бъдеш във властта. Това най-добре се вижда от оставането на Москов в министерското кресло, на една от най-тежките и болни сфери в управлението, каквато е здравеопазването“, заяви депутатът.

„Тази двойнственост, тази шизофренна представа да участваш в политиката, отива като че ли най-много на т.нар. „десни“ партии в България. От това не печели политическото пространство, но тяхното поведения няма никакво значение, защото е ясно, че живеем не в парламентарна, а в премиерска република. Република, в която е ясно, че всяко едно от обществените отношения преминава през заклинанието на министър-председателя“, добави още Мерджанов. Депутатът прогнозира и какво предстои в правителството от тук нататък.

„Засилване на относителната тежест на ДБГ и на Меглена Кунева. Но усилване на тази тежест е доста театрална, защото аз казах, че истинският властелин на политическата система в момента е Борисов и докато тази политика не бъде осъдена, не ни чака нищо добро“, каза Мерджанов.

По въпроса дали догодина ще има предсрочни парламентарни избори депутатът от левицата обясни, че решението е единствено на премиера Бойко Борисов или на „гнева на български граждани, който може да предреши един малко по-различен политически развой“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама