В рамките на кампанията за силанизиране на детските зъби в Разградско са обхванати 322 деца

08:09, 20 дек 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По време на тазгодишната Национална кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на деца от 5 до 8 г. в област Разград са обхванати 322 деца, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Кампанията се проведе като част от дейностите, предвиждани през 2015 г. в рамките на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в Република България 2015-2020 г. (НППОЗД).

От октомври до ноември деветте лекари по дентална медицина от региона (основни изпълнители на програмата) извършиха силанизация на общо 1021 зъбки на 322 деца на възраст от 5 до 8 години.

В общините Разград, Самуил и Цар Калоян са обхванати 149 деца и са поставени 482 силанти. В Исперихско през зъболекарските кабинети са преминали 122 деца, а броят на силанизираните зъбки е 375. В община Кубрат са прегледани 51 деца и са поставени 164 силанти.

От здравната инспекция посочват, че дейностите по НППОЗД и през 2016 г. ще са насочени към здравното обучение и възпитание на децата, учениците, родителите и учителите на правилата за опазване на оралното здраве. За целта са разработени и отпечатани методични ръководства за профилактика на оралните заболявания на деца до 18 г., предоставени на регионалния  координатор на програмата и в РЗИ – Разград.

В Методичните ръководства са дадени насоки за правилна устна хигиена, флуорна профилактика, обучение на правилно хранене и контрол на въглехидратното хранене, дъвченето на дъвки без захар, редовно посещение при лекаря по дентална медицина и други. Целта е повишаване дела на децата, които имат знания, адекватно поведение и умения за опазване на оралното си здраве.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама