Ема Хопкинс доволна от вътрешния натиск за съдебната система у нас

09:33, 20 дек 15 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 „Радвам се да видя, че има натиск за съдебната система не само отвън, но и отвътре”, каза британският посланик в България Ема Хопкинс в сутрешния блок на бТВ относно провалената съдебна реформа и протеста на съдиите.

По нейните думи стъпката, която предприе парламента с конституционните промени, е изключително важна. Хопкинс подчерта, че очаква да види предложенията на новия правосъден министър Екатерина Захариева по отношение на съдебната реформа. Първият въпрос, който тя ще зададе на Захариева е: „Ще продължите ли със същата голяма амбиция съдебната реформа в България”.

„Има символичност в стъпката да се раздели Висшия съдебен съвет – тя е препоръчана и от Венецианската комисия, но са необходими допълнителни реформи”, отбеляза посланикът. По нейните думи очакваният доклад на Европейската комисия ще отрази напредъка на страната ни и недостатъците на правителството.

Тя отказа да коментира „Яневагейт”. Само допълни, че очаква независимо и всеобхватно разследване на записите, включително как те са записани.

За отношенията между Великобритания и България тя каза, че те са топли и има напредък. Относно готовността на Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, заради искането да ограничи достъпа на гражданите на съюза до нея, тя отбеляза, че това зависи от приемането на предложенията Европа да стане по-конкурентоспособна. Реформите се постигат с преговори и по много от тях има консенсус, каза Хопкинс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама