Съдиите и прокурорите трябва да са спокойни в работата си, каза Екатерина Захариева

09:59, 20 дек 15 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трябва да има бързо приемане на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и съдиите и прокурорите да са спокойни в работата си и да имат възможност за професионално развитие. Това каза новият правосъден министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на бТВ, която зае мястото на Христо Иванов.

Според нея голяма част от магистратите се притесняват, че ако не стоят до влиятелни хора, няма да имат кариерно израстване. Тя каза, че няма как да внесе закон в парламента, който противоречи на Конституцията и той трябва да бъде променен.

Тя подчерта, че разчита подкрепата на всички в правителството. Относно позицията на някои политически партии като БСП, ДПС и „Атака”, Захариева отбеляза, че трябва да се търси диалог и с тях, за да им обясни защо е важно да се случат тези промени в ЗСВ.

Захариева посочи, че министърът на правосъдието трябва да разговаря със съдиите, прокурорите и с гражданските организации. По нейните думи явното гласуване във Висшия съдебен съвет е стъпка напред по отношение на „историческия компромис.

„Не се страхувам да приемам предизвикателства. Приех, защото считам че съдебната реформа е важна и не мога да приема да казваме, че нищо не се е случило по нея. Аз съм там, за да свърша работа”. Така коментира тя новия си пост.

Относно коментарите, че е близка до „олигархичния кръг на президента”, тя каза, че до никого не е близка. Правосъдният министър заяви, че е в прекрасни отношения с президента Росен Плевнелиев, а сега работи с премиера Бойко Борисов.

По темата „Яневагейт” тя каза, че обществото очаква бърза и открита проверка на записите, а според нея те са правени незаконно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама