Испания гласува за нов парламент

10:55, 20 дек 15 / Свят 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарни избори се провеждат днес в Испания. След гласуването трябва да бъдат избрани 350 членове на Конгреса на депутатите (долната камара) и 208 сенатори (горна камара).

Според анализатори резултатите от вота на испанците са непредсказуеми, но ще покажат нова тенденция – разбиване на двуполюсната политическа система. От 1982 Народната партия и нейният конкурент, социалистическата партия се сменят начело на страната с 47 млн. души население.

Със сигурност в парламента на страната ще влязат новите партии на протестиращите - „Суидаданос” („Граждани“) и „Подемос”(„Ние можем“). Народната партия на премиера Мариано Рахой вероятно ще спечели най-много гласове, но ще загуби мнозинството си и ще трябва да търси партньори за коалиция.

Каквито и да са резултатите, се очаква те да сложат край на доминацията на двете основни партии – на консервативната Народна партия (НП) и на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), посочват политически анализатори, цитирани от в. „Гардиън“. Традиционно двете партии печелеха заедно около 75-80 на сто от вота, докато сега прогнозите са, че ще вземат под 50 процента.

За пръв път след падането на диктаторския режим на Франко през 70-те години на миналия век, две млади партии представляват сериозна конкуренция на Народната партия на Мариано Рахой и Испанската социалистическа работническа партия на Педро Санчес. Това са лявата „Подемос”(„Ние можем“) на Пабло Иглесиас и центристката „Суидаданос” („Граждани“) на Алберт Ривера. И двете партии обединяват недоволните от управлението на консерваторите.

Борбата с тероризма

Основните политически партии в Испания изразиха антитерористичните си позиции преди парламентарните избори в неделя, съобщава Ройтерс. Народната партия и социалистическата партия подписаха споразумение за борба с тероризма и засилване на наказанията за терористите през февруари тази година.  Борбата с тероризма стана гореща тема след атентатите в Париж на 13 ноември. Твърдите антитерористични позиции на основните партии привлякоха подкрепата на испанците.  

Последно проучване на обществените нагласи, дни преди изборите, показа, че нито една политическа сила няма да бъде в състояние да получи абсолютно мнозинство в парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама