Словенците гласуват на референдум за гей браковете

11:47, 20 дек 15 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Словения днес се провежда референдум, чрез който жителите на централноевропейската страна трябва да решат дали да бъдат узаконени или не еднополовите бракове.

До допитването до народа се стигна, въпреки че през март т.г. парламентът на страната прие закон, който предоставя на гей двойките същите права за брак като на хетеросексуалните двойки. Той бе замразен от Конституционния съд, след като гражданската група "За децата" поиска провеждането на национален референдум по темата и магистратите отсъдиха в нейна полза. Поправките в закона, приети през март, дефинират брака не като „съюз между мъж и жена", а като съюз между "двама възрастни".

Казусът разединява словенците

През пролетта парламентът прие с 51 срещу 28 гласа и петима въздържали се (от 84 присъстващи депутати на заседанието) промени в семейното законодателство. По-рано Словения разрешаваше еднополов граждански съюз, но без право на осиновяване на деца.

Казусът разединява малката европейска страна. "Обществото не е достатъчно зряло, за да разбере, че въпросите за човешките права не се решават с референдум", заяви депутатът Ян Шкоберне.

Ако страната подкрепи гей браковете, Словения ще стане първата централноевропейска, славянска и бивша социалистическа държава, в която това се случва.

Социологическо проучване на "Евробарометър" от тази година, цитирано от Politico, сочи, че 54% от словенците смятат, че гей браковете трябва да бъдат разрешени в Европа, а 40% са против.

Споредпоследните анализи на обществените нагласи поддръжниците и противниците на еднополовите брачни съюзи в страната са почти изравнени - 42% "за" срещу 41% "против".

Папа Франциск вече призова имащите право на глас, които са предимно католици, да кажат "не". Светият Отец е известен с отказа си да съди гейовете единствено заради различната им сексуалност, но по отношение на исканията и те да имат право на брак и осиновявания на деца той твърдо се придържа към принципите на религията и Църквата. По време на срещата си със словенски поклонници той призова да бъде защитено традиционното семейство.

В подобен референдум през 2012 г. почти 55% от словенците бяха "против" хомосексуалните двойки да се женят и да осиновяват деца. 57% от цялото население на Словения се самоопределя като католическо, показват данните от последното национално преброяване, проведено през 2002 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама