През учебната година продължава високият брой на заразени с варицела деца

12:55, 20 дек 15 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През учебната година броят на заразените с варицела продължава да е висок, сочи справка с бюлетина на Регионалната здравна инспекция (РЗИ-Русе). Последният е за периода от 4 до 11 декември, но е публикуван преди дни.

Според него са открити 43 нови случая на неприятната детска болест. Те са от Русе, Борово, Глоджево и Полско косово. Болните са от обединени детски заведения (ОДЗ) и от училище. За справка, през лятната ваканция заразените бяха в пъти по-малко, в някои период под 10. 0

Тревожната статистика продължава с факта, че от останалите следени заразни болести страдат също преимуществено деца, включително от ясли, като за някои болести те са открити само в местата, където родитеите оставят бебетата си.

Дори заболявания, които трудно могат да се нарекат детски, като вирусен хепатит, засягат предимно подрастващите и то пращани в детски заведения, а не отглеждани в дома си. През посочения период е открит един случай на горепосочената болест в ОДЗ в Русе.

По един случай на скарлатина и на кампилобактериоза има регистрирани в две училища в областния център. От салмонелоза пък са се разболели също двама ученици, единият от които учи в Русе, а другият в Горно Абланово.

Подобно е положението и по отношение на ротавирусния гастроентерит, но при него едното дете е от дунавския град, а другото от Сливо поле. И двата случая са в детски ясли.

Само в училища и в детски градини са открити 9 болни от ентероколит, от които 5 в Русе и по един във Ветово, Кошарна, Горно Абланово и Малко Враново.

Въпреки студения сезон, все още няма голям ръст на острите респираторни заболявания и грипа, които за посочения период са били 117,63 на 10 000. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама