Фермерските пазари са важни за здравословното хранене, каза Георги Костов

14:02, 20 дек 15 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Фермерските пазари са от полза на късите вериги за доставка, което е важно за здравословното хранене". Това каза зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на откриването на първия Коледен фермерски пазар, разположен на ул. „Оборище“, зад храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В пазара участват над 50 производители, които предлагат сезонни плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти, сладка и лютеници, билки, подправки, разнообразни млечни продукти, както и няколко вида хляб.

По думите на Костов от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са променили наредбите, по които се организират фермерските пазари на открито. Това е позволило на производителите под контрол да излагат и предлагат по-големи количества на стоки от животински и неживотински произход. Той обясни, че на пазара всички производителите продават своя собствена продукция, която е контролирана от Българската агенция по безопасност на храните.

Точни правила ще регламентират условията за допускане на производителите до фермерските пазари. Това ще става посредством наредба, която се подготвя от МЗХ и ще бъде готова до месец. След което тя ще бъде внесена в Столичния общински съвет за гласуване, каза изпълнителен директор на общинското дружество „Пазари Юг” Николай Попов.

Относно инициативата „Купи жива елхичка, помогни на дете“ Костов каза, че продадените елхи са над 1100 броя, каза Костов. Той припомни, че събраните средства ще са за подпомагане на обучението на специалисти от цялата страна за работа с деца с аутизъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама