Приключи изпълнението на последния проект на община Тервел за стария планов период

14:35, 20 дек 15 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи изграждането на пункт за управление на животински отпадъци в Тервел, който е последната общинска инвестиция както за 2015 година, така и за изтичащия на 31 декември стар планов период, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Това бе последният внесен от Община Тервел проект  за периода 2007-2013 г. Договорът за финансиране бе подписан на 30.12.2013 г. , а средствата са от Програма за развитие на селските райони.

Общо шест общини сключиха договори за изграждане на такива пунктове. Успяха да направят това само две от тях - Тервел и Стралджа. Така в страната има само две такива съоръжения, които предлагат възможност за устройване на съобразен с евродирективите подход към животинските отпадъци.

Пунктът за управление на животинските отпадъци се намира в бизнес зоната на Тервел. Инвестицията включва сграда с вертикална планировка, пет паркоместа и автомивка, обзавеждане и оборудване и транспортни средства. Има локална пречиствателна станция, която осигурява пречистване на отпадните води от пункта, преди те да се влеят в градската канализация.

Застроената площ на сградата е 387 кв. м. Основна й част - 160 кв.м,  се заема от три хладилни помещения - едно за шоково замразяване (-35 градуса) и две за замразяване при ниски температури (-18 градуса).

Капацитетът на трите камери е 25 000 кг отпадък. Има също помещения за приемане на отпадъците, за измиване и дезинфекциране, складови помещения, сектор за персонала. Конструкцията е стоманена, с термопанели. Транспортните средства включват три оборудвани с хладилни фургони и подемни съоръжения камиони, електрокар и транспалетни колички. Камионите са с различна товароподемност - най-малкият с 3,5 тона, среден - 6,5 тона и най-големият е 18 тона.

Общата стойност на новия пункт е 1 793 000 лв. без ДДС. Финансирането е 100 % от Програма за развитие на селските райони. Изпълнител е фирма "ИСА 2000" ЕООД - София, а транспортните средства са доставени от "БУЛАВТО" АД - Варна. Строителен надзор е упражнен от добричката фирма "ЕСМ" ЕООД, техническият проект е изготвен от "Проинвест" ЕООД гр.Хасково.

През новата година Общината ще извърши необходимите действия, за да устрои работата на новия пункт в съответствие с ангажиментите си на местна власт и съобразно закона за ветеринарномедицинската дейност и подзаконовите нормативни актове. При работа на пълен капацитет, съоръжението трябва да се обслужва от осем души.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама