Четирима се борят в нагласен конкурс за PR на Окръжен съд - Варна

17:15, 20 дек 15 25 2198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четирима кандидати са подали документи за участие в конкурса за пресаташе на Варненския окръжен съд (ВОС), след като бившата говорителка на магистратурата - Елена Бангиева - стана преподавател в Националния институт на правосъдието и вече отговаря за връзките с обществеността само на Варненския апелативен съд. 

На овакантената от Бангиева позиция във ВОС още преди месеци, неясно как, бе назначена бившата телевизионна говорителка Елена Кулева, за която в кулоарите на Темида упорито се говори, че е семейна приятелка на председателя на Окръжния съд Марин Маринов.

Подопечните му магистрати, а и повечето съдебни репортери във Варна, като цяло не одобряват работата на Кулева, за която е очевидно, че никога не е работила в този ресор. След пребиваването си в бившата телевизия M SAT тя е била пиар на мобилен оператор и на национална верига ресторанти. 

Въпреки че сочената за семейна приятелка на Марин Маринов месеци наред се опитваше да предразположи към себе си магистратите от ВОС, като за целта им правеше специални подаръци и се обръщаше към тях с "Колега", съдиите не спират да правят ехидни и язвителни коментари зад гърба й.

Последната изцепка на Кулева бе във връзка с бунтовете срещу провалената съдебна реформа, когато тя заяви, че варненските магистрати не протестирали, защото не били наясно с казуса поради тяхната свръхнатовареност. Освен това, по думите на Кулева, пред сградата на Съдебната палата на централния площад "Независимост" нямало достатъчно осветление, за да могат съдиите да разговарят нормално с гражданите. Накрая говорителката заяви, че протестът бил валиден само за София. Нито една от изброените от Кулева причини обаче не е релевантна, както се казва на юридически език.  

Потърсена за отговор дали конкурсът е предрешен, говорителката на Варненския апелативен съд Елена Бангиева, която е в изпитната комисия, отказа всякакъв коментар с мотива, че се е отвела. Тя не отговори защо е взела това решение, при това дни преди провеждането на конкурса, насрочен за вторник, 22 декември, от 10 часа.

Впечатление прави, че в обявлението за изпита е посочено, че минималната образователно-квалификационна степен на кандидатите трябва да е бакалавър, без изискване за специалност. Назначената уж до провеждането на конкурс Елена Кулева е завършила висше икономическо образование и няма магистратура. За сравнение наскоро в Бургаския апелативен съд също се проведе конкурс за говорител, а сред изискванията към кандидатите бе да са магистри по филология, право или връзки с обществеността.   

За разлика от Елена Кулева за позицията "говорител на Варненския окръжен съд" има далеч по-подходящи кандидатури, които изглежда няма да спечелят конкурса, освен ако не стане някакво коледно чудо. Сред тях е бившата пиарка на Община Варна Милена Минева, която освен дългогодишен журналист, наскоро завърши и специалност "Право" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". 

Другата подходяща кандидатура е на журналистката от закрития в. "Преса" Жулиета Цветкова. Тя е с висше филологическо образование и с дългогодишен стаж в медиите, където се е издигала до заместник-главен редактор. 

Четвъртата претендентка за поста е Стоянка Райчева, която е с висше техническо образование. Понастоящем тя се занимава с бизнес, а преди това е работила като журналист в БНР и във в. "Труд“.

На 22 декември кандидатките ще решават тест, който трябва да установи доколко са наясно с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт, както и каква е общата им юридическа култура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама