“Бомбата” във френския самолет – фалшива тревога

17:33, 20 дек 15 / Свят 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Бомбата", намерена на борда на самолет на френския национален авиопревозвач Air France, кацнал извънредно в Кения в неделя, е фалшива. Това каза по време на извънредна пресконференция изпълнителният директор на компанията Фредерик Гаже.

Машината, която пътуваше от френския остров Мавриций към Париж, се приземи в на летището в град Момбаса заради подозрителен предмет, открит в тоалетната.  Той обаче се оказал макет на взривно устройство, направен от хартия и картон, с прикрепен към него циферблат.

"Цялата налична информация, която имаме сочи, че намереният предмет не е в състояние да произведе експлозия или да повреди самолет", каза Гаже.

До момента са разпитани шестима пасажери. По думите на представители на кенийската полиция, по време на полета от Мавриций към Париж пътник е забелязал в тоалетната нещо, което приличало на "часовников механизъм прикрепен към кути”. Според непотвърдена информация кенийските власти са задържали един от пасажерите.

"Френската прокуратура ще обмисли въпроса дали да образува наказателно производство срещу неизвестен извършител", каза още Гаже.

Всички пътници и екипажа бяха евакуирани, а експерти започнаха проверка на съмнителното устройство.

По-рано летищните власти съобщиха във Фейсбук, че намереният на борда предмет действително е бомба. Съобщението гласеше: „Експертите по взривни устройства преместиха бомбата на безопасно място”. Минути по-късно обаче съобщението бе изтрито без да бъдат обяснени причините за това.

Всички 459 пасажери и 14 души екипаж са били евакуирани и настанени в хотел в Момбаса. От компанията са изпратили втори самолет, който да прибере пътниците.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама