Немски министър прие бежанец в дома си

18:30, 20 дек 15 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен е приютила за повече от година в дома си сирийски бежанец. Това разкри самата тя в интервю за в. "Билд".

Семейството на немския военен министър приело в дома си момче от Йордания, което било изпратено от близките си в Сирия, за да стане част от армията на президента Башар Асад. В същия момент към 16-годишния младеж интерес проявили и джихадистите, защото бил сунит. Младият мъж не пожелал да участва във войната в Сирия и през 2012 година избягал в Германия. 

Споделял преживяванията си във фейсбук.

Едно от седемте деца на германския военен министър Урсула фон дер Лайен поддържало контакт с него, тъй като се запознали години преди избухването на гражданската война като участници в конни състезания. Двамата даже били съотборници. В Дюселдорф младият мъж прекарал две години без уреден статут, без училище и без здравна застраховка. Фон дер Лайен била уведомена от децата си за съдбата му, но дори и тя не успяла да му помогне да си уреди живота в Дюселдорф, затова го приютила в собствения си дом в Хановер.

„Той беше загубил вяра във всичко.Каквото и да му предлагах, казваше „Не мога”. Постигнахме всичко стъпка по стъпка. Научи немски, научи как действат институциите", разказва министърката.

Сега младежът има свое жилище, обучава се за пилот и работи като преводач, подпомагайки други бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама