Кънев: ГЕРБ ще се изгаври с реформаторите

19:00, 20 дек 15 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вярвам, че ГЕРБ ще се изгаври с Реформаторския блок (РБ) относно преподписването на коалиционното споразумение. Това заяви съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев в предаването „Полиграф“ по „Bulgaria on air”.

„Има време да се поправи тази тежка стратегическа грешка, която колегите допускат. Вярвам, че ГЕРБ ще се изгаврят с тях. Видях ги тези две страници – няма новости. Отказали сме се предварително и от сроковете, и от конкретиката. ГЕРБ няма да приеме този документ. Когато видят отношението на ГЕРБ към него, повечето ми колеги ще разберат това, което аз разбрах от по-рано. ГЕРБ се подписаха и под юлското споразумение, но не гласуваха“, коментира Кънев. По думите му, в момента отговорността е нова - ДСБ е единствената алтернатива на властта.

Колкото по-зле се управлява, толкова по-гарантирана е подкрепата на ДПС, а дори и БСП.

„За ГЕРБ дружбата с ДПС е по-важна от всяка друга. През последната година ГЕРБ многократно доказаха, че за тях отношенията с ДПС и АБВ са първостепенни, а всичко друго може да бъде пренебрегнато. Всъщност ГЕРБ се оказаха податливи на натиск от прокуратурата и корумпираните среди в съдебната система“, заяви Кънев. Според него, става дума за сговаряне и очевиден съюз с хората, които свалиха ГЕРБ през 2013 година. „Това хиляди гербаджии го изпитаха на гърба си – как машината на Цацаров и Пеевски се беше настройка да елиминира ГЕРБ. В момента има съюз на ГЕРБ с всички тези хора. БСП месеци наред води политика за проваляне на съдебната реформа. Целта им беше нищо да не се случи“, категоричен е Кънев.

По думите му Столетницата са се включили решаващо на страната на статуквото. „Не им издържаха нервите, ужасиха се, че може да се случи нещо добро. Договореностите бяха абсолютно очевидни. Тези гласове на БСП не бяха нужни. За да няма промяна, българският парламент, може да събере близо 240 гласа“, допълни Кънев.

„В съвсем различна позиция сме вече с Христо Иванов“, заяви Кънев

Той отново подчерта, че се окзва лидер на единствената алтернатива в политиката. „От гледна точка на народен представител и лидер на опозиционна фрагция в парламента, след провалянето на юлския компромис, нямам необходимото доверие, за да мога да го дам в аванс. За да разчита на подкрепа от нас (министърът на правосъдието Екатерина) Захариева, по-добре да си запазим доверието сега, защото е зрънце. Нека да си го заслужи“, подчерта лидерът на ДСБ.

За тежкото решение на Кънев да мине в опозиция

„Противно на много мнения, в постъпката ми няма грам емоция и прибързаност. Има моменти, когато е по-важно да не предадеш избирателтие си, отколкото да сондираш хора, които вече са ги предали. Много спокойно, премислено и изстрадано беше решението на ДСБ. Дълго време стискахме зъби да останем в управлението заради съдебната реформа. Наблюдавахме как се глозгат костите на КТБ“, заяви Кънев.

Лидерът на ДСБ не смята, че Москов е предател

„Не го интерпретирам като предател. Не бих споменал Меглена (Кунева), а най-малко Петър. Не съм радикален човек и революционно настроен. Навсякъде има много свестни хора, но болестта на десницата с непрекъснатото цепене, е нещо, което трябва да сме надживели.“, коментира Кънев. Според него е напълно взможно разделяне на РБ заради тази криза. „Ако се стигне до там, то трябва да е продукт на осмисленото решение, че те са готови да се претопят в ГЕРБ. Знаем, че за Даниел Вълчев, Първанов и ДПС не са проблем“, добави той. За Кънев обаче, би било изненада, ако Зеленогорски приеме, че са му добра компания.

Борисов никога не бил лъгал Кънев в пряк разговор

„Не съжалявам, че опитахме една година. Бяхме гарант на външнополитическата ситуация на страната. В много сфери на правосъдието също направихе крачки напред, въпреки голямата лъжа, с която завърши. Втората политическа сила се нарича РБ. Демаскирахме съюза на ГЕРБ с ДПС. В момента това е горчива реалност“, категоричен бе Кънев.

Той коментира още, че пътищата му с премиера са се разделили по политически, а не по лични причини. „На мъжки чар не съм се поддавал“, подчерта той.

За бъдещето на блока, Кънев заяви, че то зависи единствено от верността му към неговата програма и избирателите, които са гласували за него. „Никой, ако иска да управлява 4 години, не може да смени Кънев с Ковачки“, допълни той.

Запитан дали ще се кандидатира за президент, Радан Кънев отговори така: „В кръга на шегата съм длъжен да се замисля, извън кръга на шега това е важно политичесдко решение, което трябва да вземе ДСБ“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама