Путин представи възгледите си за световния ред

19:25, 20 дек 15 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският ТВ канал "Россия1" излъчи документален филм на журналиста Владимир Соловьов, озаглавен "Световен ред", в който президентът Путин коментира наболели теми.

За европейската част премиерата на филма е в 20:30 часа българско време.

Откъси от просторното интервю бяха цитирани още вчера от световните агенции.

В разговора си с журналиста руският държавен глава изрази своите възгледи за международните отношения и как трябва да бъде изграден нов световен ред, информира агенция ТАСС.

Отношенията с Украйна

„Позицията на Европа и САЩ за Украйна не е свързана със защита на интересите на страната, а с опит да попречат на възраждането на СССР, и никой не иска да повярва, че руската федерация няма такава цел". Така Путин коментира отношенията Моска - Киев  и заяви, че е убеден, че "изобщо за постсъветското пространство" Западът действа от грешна изходна позиция, че Москва опитва да създаде отново разпадналия се преди близо четвърт век Съветски съюз. "Дори самата хипотетична възможност да бъдат обединени усилията" в рамките на съвременни и преди всичко икономически интеграционни процеси, "които безусловно биха направили и Русия, и Украйна по-конкурентоспособни в световната икономика, биха позволили на двете страни да заемат по-достойно място в съвременната система за разделение н атруда на международните и световните пазари", не дава сън на нашите партньори, цитира думите на Путин РИА Новости.

В Украйна „действаме от една-единствена позиция – не можем просто да изоставим хората, живеещи в югоизточната част на страната, на (украинските) националисти да ги изядат; в тази позиция няма нищо крайно“, каза още руския президент.

Кризата в Сирия

Руският президент констатира, че за Русия е леко да работи както със сирийския президент Башар Асад, така и с американската страна. Запитан защо е лесно, той поясни, цитиран от ТАСС, че Русия се вслушва във всеки и накрая избира линия, която й се струва приемлива за всички страни, а не "върти опашка и не мени позицията си". Путин каза, че руската позиция се формулира въз основа на тези компоненти, които се явяват общи и приемливи, и после на Русия не й се налага да мени мнението си и "да скача от едно на друго място като бълха на ласо". Президентът акцентира, че руската позиция за Сирия е формулирана въз основата на диалога, който Русия води със събеседниците си и това именно придава сила на тази позиция. 

Отношенията с Турция

Коментирайки ситуацията в Сирия, Путин засегна и въпроса за Турция. Той посочи, че Русия не иска да разваля отношенията си с турския народ и каза, че ръководството на тази страна не е вечно. "Както казах в посланието си към Федералното събрание, ние смятаме турския народ за приятелски народ и не искаме точно с този народ да разваляме отношенията си. А що се касае до действащото ръководство на Турция - нищо не е вечно под Луната", каза Путин.

Политическите новобогаташи

Путин използва случая пак да критикува "политическите новобогаташи" на световната сцена, които били "изгубили чувство за реалност" - ситуация, която няма да продължи дълго.

"Днес виждаме каква е ситуацията. Но искам да кажа, че на нашите политически новобогаташи ми се струва, че изгубиха чувството си за реалността. Те дори не разбраха, че в собствения им свят започнаха необратими процеси. Ако сега всички стоят истукани "мирно", това не означава, че така ще бъде вечно. Защото някои държави и народи никога няма да се примирят с второстепенна роля и с ролята на окупирана страна или нечий васал. Рано или късно всичко това ще премине. И мисля, че по-скоро ще се случи достатъчно бързо.“

По думите му, за да продължат лидерските си позиции, някои държави се опитвали за използват сила. "А това е много лошо", добавя Путин.

"Цветните революции"

Президентът не пропуска и темата за т.нар. цветни революции. Според него рецептата да им се противостои е единствена - "укрепване основите на съвременното международно право, не може да има никакво двойно, тройно тълкувание, когато се мисли относно това що е суверенитет и трябва ли той да бъде уважаван".

Руският ядрен арсенал

Руският президент подчерта, че Русия няма намерение да "размахва ядрената сопа", но ще усъвършенства своя ядрен потенциал, предаде ТАСС. Като фактор за възпиране, Русия в качеството си на една от водещите ядрени държави, ще усъвършенства това оръжие. Ядрената триада (базирани на сушата междуконтинентални балистични ракети, оборудвани с атомно оръжие стратегически бомбардировачи и изстрелвани от подводници балистични ракети) лежи в основата на нашата политика на ядрена безопасност, каза Путин.

Ние никога не сме размахвали и никога няма да размахваме тази ядрена сопа, но в нашата военна доктрина на нея й се полага дължимото място и роля, каза президентът.

Путин изрази надежда, че няма да има глобална ядрена война. В съвременните международни условия това би било планетарна катастрофа и бих искал да се надявам, че на планетата Земя няма да има толкова откачен човек, който да реши да използва ядрено оръжие, подчерта президентът.

Относно проблемите на Европа руският президент каза, че тя е отдала част от суверенитета си на САЩ, и се е отказала да отстоява собствените си интереси. Путин отбеляза, че Русия е готова да работи с които и да е ръководител на други страни и посочи като пример за тясно сътрудничество канцлера на Германия Герхард Шрьодер и френския президент Жак Ширак, с които той е работил в началото на 21 век.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама