Нова незаконна сеч на Витоша

19:54, 20 дек 15 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
349 дървета в природен парк “Витоша” са били отсечени незаконно. Това показват данни на “Югозападно държавно предприятие”, цитирани от bTV. От обясненията на директора на предприятието Дамян Дамянов обаче става ясно, че отново няма да има наказани. Според него “работниците са некомпетентни и погрешка са отсечени 349 дървета”.

Става въпрос за букова гора, където има разрешение за сеч. Тя се намира в южната част на природния парк. Основното подозрение е, че покрай дърветата, които са определени за отсичане се режат и много други, а после следите се заличават.

Мястото е в южните части на Природен Парк "Витоша" над село Чуйпетльово. Това е една от малкото оцелели гори с вековни дървета. Там фирма ВИВА-ЛЕС 02 ООД има право да добие 610 кубика дървесина за огрев.

Идеята на сечта е гората да се разреди и да се осигури простор за хубавите и здрави дървета. Фирмата може да отсече само тези, които са белязани с оранжева боя от горското.

„Виждаме отпечатъка от горска контролна марка на горски служител, който е проверил сечта и е установил, че това дърво е отсечено незаконно, тъй като около него няма никъде горска марка”, каза Александър Дучев, експерт по горите в WWF.

Експертите обаче подозират, че незаконната сеч е прикрита с фалшиви марки, на които няма отличителни знаци.

Природозащитници са преброили около 1000 дървета с подобни марки. Около други 250 пък преброяват с червени печати, поставени от горското, което означава, че са незаконно отсечени.

Според документацията, горските са направили проверка преди един месец и са установили 349 незаконно отсечени дървета. Фирмата има право да сече не повече от две на 10 дървета. На места обаче се забелязва, че от 10 са отсечени от 5 до 8.

Все още няма съставен акт за нарушенията. Горските, които са отговорни за района, ще бъдат наказани със забележка. Не е изпратен сигнал до МВР, нито до прокуратурата.

От държавното преприятие, което отговаря за района твърдят, че ще подадат сигнал до прокуратурата още другата седмица и ще проверят автентичността на поставените марки.

От самата фирма обясняват, че нарушение няма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама