Общински преглед на коледарските групи се проведе в Тервел

07:31, 22 дек 15 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И през тази година - за 10 път, Община Тервел провокира децата, учениците и техните учители да изследват традициите при отбелязването на Коледа. В общинският преглед на коледарските групи своите песни и наричания представиха 14 групи от общината, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Участниците бяха разделени в 4 възрастови групи: 5-7 години, 8-14 години, 15-19 и над 19 години. Най- малките коледари бяха от трите целодневни детски градини в Тервел и тази в с. Жегларци. В категорията 8-14 години се представиха НУ „Хр. Ботев“ с. Каблешково, НЧ „Йордан Йовков“ с. Кладенци и ОУ „Отец Паисий“ с. Нова Камена. За първи път в коледарско надпяване се включва група от ОУ „Христо Ботев“ и НЧ „Стефан Караджа“ с. Зърнево. Издирени от селата песни и наричания представиха коледарите от НЧ „Хр. Ботев“ с. Каблешково, НЧ „Васил Левски“ с. Безмер, НЧ „Васил Левски“ с. Нова Камена. Учениците от ОУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци демонстрираха традиционно отпяване на две групи със застъпване на последния ред от всяка фраза. Последни в прегледа се представиха коледарите от СОУ „Йордан Йовков“ с ръководител Живко Колев и групата при НЧ „Димитър Дончев-Доктора“ с ръководител Радка Адамова. Докато учениците изпълниха традиционни песни, записани от учителя им в селата Коларци и Кочмар, самодейците от читалището заложиха на сценична версия на празника Коледа с изпълнение на танц- буенек, посрещане на групата от домакини, изпълнение на песни под съпровод на акордеон, закичване на момците с кравайчета от момичетата в семейството. Изпълнението им бе достоен завършек на празника и бе посрещнато с аплодисменти от зрителите. По време на общинския празник своите тематични есета-изследвания представиха ученици от СОУ „Йордан Йовков“ и участници в КАФК „Наследници на Орфей“.

Всички участници получиха грамоти и парични награди, а участниците в клуба по фолклор – предметни награди, осигурени от Община Тервел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама