ШОС отказа екстрадация на украинец, щели да го малтретират

07:36, 22 дек 15 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Шуменския окръжен съд (ШОС) е отказал да издаде заповед за екстрадация на украинеца Виталий Шевченко, който трябва да излежи 4-годишна присъда за съучастие в кражба в родината си.

Мотивите за отказа са, че в украинския затвор Шевченко може да стане жертва на изтезания и мъчения.

ШОС е сезиран с искане от Република Украйна, съгласно Ходатайство за предаване на съдебните органи на Украйна, с която се иска  предаването на Виталий Шевченко на съдебните власти в източнославянската държава, за да изтърпи наказанието си по влязлата в сила на 21 февруари 2012 г. присъда, издадена от Овидиополски съд в Одеска област, заради съучастието му в  кражба.

Виталий Шевченко, който притежава разрешително за постоянно пребиваване в Република България, бил задържан на 31 юли и започнало и гледане на делото му за екстрадация в Украйна.

След като и Шевченко, и адвокатът му се обявили против, на едно от заседанията защитникът му поискал да се разгледа доклад от Европейския Комитет против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне.

С писмо от Министерството на правосъдието на съдът са предоставени официални доклади за състоянието на местата за лишаване от свобода в Украйна за 2015 г.

В документите са описани оплаквания за тежко физическо малтретиране и измъчване на затворници от служителите на затвора. Комисията достига до извода, че проверяваните от тях затворнически учреждения са били управлявани на принципа на сплашването, насилието и физическото малтретиране и са използвани като инструмент за поддържане на вътрешния ред. В доклада, състоящ се от 90 страници, са описани конкретни случаи на нечовешко отношение в Украински затвори.

На база това магистратите намерили, че е налице основание за отказ от екстрадиция, тъй като от събраните по делото доказателства било видно, че правата на Шевченко,  свързани с изпълнението на наложеното му наказание съгласно изискванията на международното право в Украйна не са гарантирани.

Съдиите променили и мярката за неотклонение на украйнеца и от „Задържане под стража” тя станала „Подписка”. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама