В район "Северен" на Пловдив стартира проект за възрастни и хора с увреждания

08:21, 22 дек 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Встъпителна пресконфереция по проекта "Услуги за по-добър живот" се проведе вчера в Район "Северен". На нея беше представено проектното предложение пред обществеността, като се очертаха същността, целите и дейностите по предстоящото начинание.

Проектът на "Северен" "Услуги за по-добър живот", финансиран по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Независим живот" и осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от ЕСФ на Европейския съюз, бе подписан от инж.Ральо Ралев на 30.11.2015 г. и вече стартира за изпълнение.

Дейностите са за период от 23 месеца, през двадесет от които ще бъде осигурявана реална социална подкрепа на жители от района. Безвъзмездната финансова помощ за проекта е на стойност 491 771 лв. и е насочена към задоволяване на потребностите от здравни и социални грижи за жителите на район "Северен".

Две са целевите групи по проекта: хора с увреждания и техните семейства и хора над 65-годишна възраст, които са с ограничени възможности за самообслужване или напълно са лишени от такива. Целта на проекта е подобряване качеството на живота и осигуряване на по-висока степен на независимост, активност и осмисленост на битието на хората от целевите групи.

За ефективното задоволяване на потребностите им от специфични грижи ще бъде организиран Център за почасово предоставяне на услуги от социално включване в семейна среда или в общността на район "Северен". В него ще работят на пълен работен ден двама специалисти в социалната сфера, както и 28 души, които почасово ще осъществяват грижите личен асистент, социален асистент и домашен помощник.

Към Центъра за предоставяне на услугите ще бъдат назначени почасово и медицинска сестра, психолог, рехабилитатор и шофьор, чиито нгажименти ще бъдат обслужване специфични потребности на потребителите, включително от удобно придвижване в рамките на града.

Всички служители на Центъра ще преминат необходимото за дейността си начално и надграждащо обучение. Услугите за граждани стартират в началото на март 2016 г.

Сроковете за подаване на документи са: 06.01.-12.01.2016 г. - за екип на Центъра; 06.01.-22.01.2016 г.- за персонал на Центъра; 06.-29.01.2016 г. - за кандидат-потребители на услугите.

На сайта на кметството на район "Северен" ще бъдат оповестени сроковете, необходимите документи за кандидатстване за всички групи интересуващи се, както и типовото заявление за кандидатстване, което може да бъде попълнено предварително след изтегляне от сайта или на място в кметството при подаване на документите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама