86 – годишна разградчанка стана жертва на телефонна измама

11:39, 22 дек 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Поредна телефонна измама е извършена на 21 декември в Разград, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Около 18 часа след обаждане по стационарен телефон в заблуда е въведена 86-годишна жена.

Под предлог, че трябва да капарира маслени радиатори, възрастната разградчанка предала на непозната жена пред дома си сумата от 650 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

Увеличение на телефонните измами се наблюдава в Разградско през последните дни, информират от полицията.

Оттам допълват, че този вид престъпни посегателства имат висок обществен отзвук и често стават причина за тежък стрес, загуба на спестявания или задлъжняване поради взимане на парични средства на заем. Исканите от измамниците суми варират в широк диапазон от няколко стотици до няколко десетки хиляди лева.

Извършителите набират произволно избрани домашни телефонни номера. Разговорът започва с преправен глас, като целта е припознаване с евентуален близък на жертвата. Наблюдава се тенденция на подбор на потърпевшия, като вниманието на авторите е насочено предимно към възрастни граждани, които лесно се доверяват и могат да бъдат бързо въведени в заблуда.

Впоследствие трудно могат да опишат извършителя, което значително затруднява работата по разкриване на престъпленията.

Въпреки активната работа на полицията по предотвратяването на това престъпление, то остава тревожен фактор в криминалната оперативна обстановка в региона. За 2015 година в ОД на МВР – Разград са регистрирани 38 телефонни измами , от които едва 8 са разкрити, съобщиха от полицията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама