"Ислямска държава" загубила важни позиции през годината

11:40, 22 дек 15 / Свят 25 206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната терористична организация "Ислямска държава" е загубила 14% от територията си през тази година. От проучване на британския институт за отбрана ЮАй Ейч Ес Джейнс" (IHS Jane's) става ясно, че групировката вече не владее изцяло териториите, които контролираше през 2014 година.

Базирайки се на информации от социалните мрежи и източници в Сирия и Ирак, институтът изчислява, че Халифатът се е редуцирал с 12 800 кв. км между 1 януари и 14 декември 2015 г. Така към момента групировката контролира 78 000 кв. км. територия.

Изгубените територии

Загубите през 2015 година включват обширни територии по северната граница на Сирия с Турция, включително граничния пункт Тал Абяд, който беше основен пропускателен пункт до турската територия от тяхната столица Ракка.

Сирийските кюрди са утроили размера на зоната под техен контрол, която в момента се простира върху 15 800 кв.км.

Други значителни загуби „Ислямска държава“ е понесла в Ирак, където град Тикрит, рафинерията в Байджи и част от основния път между Ракка и Мосул вече не са под неин контрол. Това усложнява прехвърлянето на оборудване и бойци между двата най-значими града, контролирани от джихадистите.

Нови територии

Макар че е изгубила контрола върху някои зони, организацията е успяла да завладее други територии. Най-големите им успехи през 2015 г. бяха настъплението им в западна Сирия, през град Палмира и превземането на центъра на град Рамади, се отбелязва в проучването.

И Башар Асад губи позиции

Подобно на "Ислямска държава", режимът на сирийския президент Башар Асад също е изгубил влияние, като вече контролира 30 000 кв. км., което е с 16% по-малко от страната с обща площ от 185 180 кв. км.

"Сирийското правителство е успяло да си върне част от териториите, изгубени в началото на годината, благодарение на руската военна интервенция през септември", се посочва в съобщението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама