Пазете се от крадци и джебчии по празниците, призоваха от полицията в Търговище

12:14, 22 дек 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За бдителност и внимание при пазаруване и при по-дълго отсъствие от дома им по време на предстоящите зимни празници призоваха от Областната дирекция на МВР в Търговище.

Оттам посъветваха гражданите по възможност да не оставят пари и ценности, най-вече – златни накити и скъпоценности в домовете си, защото тъкмо от това най-често се интересуват крадците.

"Не е препоръчително да оповестявате отсъствието от дома си публично. Удачно е това да се сподели само в тесен кръг от доверени хора, които биха могли да  наглеждат жилището. Добре е от време на време в жилище, чиито собственици отсъстват, да се оставя включено осветление или работещи радио, телевизор.

Желанието да споделиш в социалните мрежи снимки от отбелязването на празниците на някое красиво място в страната или по света е напълно човешко и разбираемо. Все пак обаче за предпочитане е да не го правите, защото някои недобронамерени хора дебнат именно за подобни статуси, които могат да им послужат като сигнал за “атака” на имота ви", съветват още криминалисти.

Преди да тръгнат на път, собствениците трябва още веднъж да проверят дали всички врати и прозорци в дома им са добре затворени и заключени. Това в особено голяма степен се отнася до онези от тях, които живеят на първите етажи на жилищни блокове или кооперации.

Дори да напуснете дома си само за минутки, за да поздравите например съседите си във входа с настъпването на Новата година, не забравяйте да заключите входната врата на дома си – призоваха от полицията.

Необходимо е гражданите да проявяват повишена бдителност и когато купуват своите празнични подаръци, особено на места, където има голямо струпване на хора – коледни базари, големи магазини. Те трябва да имат предвид, че именно такива места, както и гари, автогари, са сред най-предпочитаните от джебчиите, които особено се активизират по празниците.

Съветът на криминалистите е, ако е възможно, гражданите да не носят наведнъж у себе си много пари в брой и да не съхраняват само на едно място. Не се препоръчва съхранението им във външни джобове. Докато избирате подаръци, е добре да държите чантата си плътно затворена пред себе си така, че да имате постоянна видимост върху нея.

Неразумно е чанти или връхни дрехи, в чиито джобове има пари, да бъдат оставяни в количките в големите магазини заедно с избраните от вас стоки, както и по магазинни рафтове и щандове.

От полицията отново напомнят на гражданите никога да не съхраняват ПИН-кода за кредитните и дебитните си карти заедно с картата, защото, ако сте залепили номера му на самата карта и при евентуалното й изгубване тя попадне у недобросъвестен човек, по този начин улеснявате значително достъпа му до вашите сметки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама