Протестът в подкрепа на Волгин блокира движението пред БНР (обновена)

12:33, 22 дек 15 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестът в подкрепа на Петър Волгин и предаването му "Деконструкция" блокира движението по столичния булевард "Драган Цанков" пред сградата на БНР, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Недоволството бе породено от вчерашното решение на ръководството на радиото да спре предаването на Волгин "Деконструкция". То бе предшествено от акт от Съвета за електронни медии (СЕМ). Регулаторът глоби БНР заради издание на предаването, в което според СЕМ журналистът не спазва принципите на плурализъм на гледните точки и грубо погазва Закона за радиото и телевизията.

В този спор ръководството на БНР не застана зад автора си и свали „Деконструкция“. От радиото мотивираха решението си така:

„Водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции без да допуска опоненти по темата. Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение. Отчита се липса на плурализъм на гледните точки при отразяване на различни убеждения и идеи. Г-н Волгин продължава системно да толерира и да насърчава подобно поведение, нарушаващо разпоредбите на ЗРТ, както и редакторите, и сътрудниците на предаването „Деконструкция", твърдят от радиото.

Срещу това решение днес протестираха стотина симпатизанти на предаването. Протестиращите викаха "Плурализъм!" и "Оставка!" и блокираха движението пред сградата на радиото. Това покачи напрежението и блокираните шофьори, които явно не бяха солидарни с Волгин се опитаха да минат, надувайки клаксоните си. Две коли дори се удариха леко. Протестиращите не пропускаха и патрулен автомобил на полицията. Сред които беше и председателят на софийската организация на БСП Калоян Паргов.

„Тук съм в качеството си на гражданин, който подкрепя свободата на словото, „не“ на цензурата, „не“ на това безобразие, демокрацията е в опасност. Опорочаването на изборите беше първият сигнал. Виждате и решението на съдебните инстанции – не приемат възраженията, не приемат видните материали за опорочаването на изборния процес. Сега втората стъпка – заглушаване на свободния печат, на свободното слово. На онези предавания, вестници и журналисти, които дръзват да се опълчат и да дадат една друга гледна точка за реалността в България. Затова сме тук, за да подкрепим Петър Волгин и всички негови колеги, които гласно или негласно го подкрепят в това, което до вчера той правеше в предаването „Деконструкция“, каза пред София topnovini.bg Калоян Паргов.

Сред протестиращите беше и експредседателят на БАН акад. Иван Юхновски.

„Тук е нарушено основното право да говориш свободно. Плурализмът дефакто фалира. С прекратяването на това предаване плурализмът е нарушен. Понякога има плурализъм на гледните точки, даже в повечето случаи, защото за да атакува нещо той казва и другото мнение. Освен това едно предаване от час и половина на фона на 112 часа свободно време не е толкова тежко натоварване“, заяви акад. Юхновски.

„Мисля, че неправомерно беше свалено предаването. Цензурата я прави не Петър Волгин, а тези, които го свалиха. Не съм чел Закона за радио и телевизия. Обичам обаче да слушам предаването и мненията на водещите. Чия гледна точка не е представена в „Деконструкция? Тия минути за свободно обаждане на всеки за какво са?“, попита Илия Хрисчев.

„Има основания, но не законови, а тенденциозни и субективни, защото това не е гледната точка и манипулацията за успехите на Запада и Европа. Ако обвиненията са това, че предаването е тенденциозно по отношение на връзките ни Русия, дори и така да е, това ев наш интерес. Никоя друга държава не може да ни предложи това, което може да ни предложи Русия. Няма нищо ненормално в това да говорим за връзките ни с Русия и да правим аналогии с миналото и днешните събития“, смяташе друг протестиращ, дошъл пред радиото в работно време.

Протестиращите се разотидоха, но се заканиха след празниците да правят флашмоб на същото място всяка събота в часа, в който започваше "Деконструкция".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама