Министър Павлова: Варна може да развива медицински туризъм

12:35, 22 дек 15 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благодарение на направените инвестиции Варна вече има потенциал да лекува хората не само от Североизточна България, но и от цялата страна. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на Мултимодален линеен ускорител, доставен по проект "Модернизиране на отделението по лъчелечение на "СБАЛОЗ "Д-р Марко А. Марков” – Варна” ЕООД, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007-2013 г.

По думите на регионалния министър българите не трябва да пътуват за скъпо лечение в чужбина, защото в цялата страна има сериозно високотехнологично оборудване, а в региона на Варна то позволява и развитието на медицинския туризъм. Това е сериозна подкрепа за развитието на заетостта в региона, коментира Павлова. 

"В тези 7 години, в които България усвояваше за първи път европейско финансиране, постъпихме по един, надявам се времето да докаже, далновиден начин. През 2009 г. в Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007-2013 г. имаше ресурс за сектор здравеопазване, който не беше концентриран, а на парче. Още тогава взехме решение да го насочим в един сектор, така че след седем години инвестиции да имаме покриване в максимален мащаб“, каза Павлова. Тя добави, че е взето решение за финансирането на 21 общински, 16 държавни болници и допълнително с безвъзмездно финансиране, целенасочено, сектор онкология за превенция, лечение, диагностика на такъв тип заболявания в тези общински болници. Отделно подкрепа са получили и държавните болници, чрез закупуването на специализирано високотехнологично оборудване, с което се покрива целия диапазон и сектор на всички онкологични заболявания, които да бъдат диагностицирани и лекувани. Насочени са 300 млн. лв. инвестиции по ОПРР в този сектор и е изпълнена целта. 

Лиляна Павлова информира, че за периода 2014-2020 г. подкрепата за сектор здравеопазване ще продължи чрез Оперативна програма "Региони в растеж“, като поне 180 млн. лв. ще бъдат инвестирани целенасочено в спешната помощ. Ще бъдат финансирани всички спешни центрове в 28-те областни града чрез всички многопрофилни болници и 178 спешни центъра в малките населени места. Така ще се осигури обезпеченост – оборудване на спешни центрове и стационари, закупуване на 400 линейки с добро оборудване за транспортиране на пациенти до специализираните и многопрофилните болници, за да има максимално бърз достъп на нуждаещите се до лекарски грижи.

Надявам се това решение за инвестиране на ресурса разумно и интегрирано, да доведе до добра реформа в спешната помощ, каза министърът.

Тя подчерта, че се работи в посока софтуерът Лима, който се използва за уведомяване за затворени пътища и инциденти, да бъде обвързан със системата на спешната помощ, за да можем да се осигури придвижване на линейките за време до 8 минути до пациента, който има нужда от помощ. "Това е интеграция между инфраструктура, подкрепа на малките и големите населени места и подкрепа на сектор здравеопазване", каза министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама