„Спасяваха” Мадара по време на учение (снимки)

13:39, 22 дек 15 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният и общинските щабове за бедствия и аварии в Шумен проведоха учение за действия при земетресение и последващо усложнение на обстановката в Шуменско.

Практическите действия бяха проведени на центъра в село Мадара, като участие в тях взеха служителите на пожарната, Бърза помощ и доброволните формирования към пожарната.

Сценарият за бедствията включваше земетресение с епицентър Стражица, което е засегнало и териториите на общините Шумен, Каспичан и Нови пазар. Прекъсната е електропреносната мрежа, повреден е и железопътния път. Трусът  е засегнал и стените на язовир „Кюлевча”.

Общинският експерт по гражданска защита Красимир Косев „докладва” ситуацията на областния управител Донка Иванова, която е и ръководител на щаба, и планът за действие при бедствия бе стартиран.

Силите на реда организираха пропускателни пунктове,а хората, живеещи в ниските места, бяха евакуирани.

На територията на село Мадара бяха създадени два медицински пункта, които да поемат ранените жители.

В полевата „болница” пожарникарите и доброволците донесоха 10 ранени. Двамаот тях бяха в тежко състояние. Мъж с с тежки изгаряния бе транспортиран до Варна.

Екип на спешна помощ прегледа и превърза ранените, след което те бяха транспортирани до болницата в Нови пазар, тъй като МБАЛ Шумен по сценарии е засегната от земетресението.

Бедствената обстановка бе утежнена и от пожар, които обхвана кметството в Мадара. 

Огнеборците реагираха и подпомогнати от доброволните формирования изгасиха пожара.

Доброволците, които осигуряват подкрепа на пожарникарите, са преминали специален курс и имат сертификат, каза шефът на шуменските огнеборци Красимир Колев. Той допълни, че доброволците изпълняват част от функциите по транспортирането и отстраняването на отломки, което позволява повече пожарникари да са ангажирани с пожарогасителни действия или операции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама