Бензин и дизел под 2 лв. след Нова година

13:41, 22 дек 15 25 760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цената на бензина и дизела ще паднат под 2 лева след Нова година, прогнозира в ефира на БНР дилърът на международните финансови пазари Станислав Фортунов.

Цената на петрола, добиван в Северно море, падна до най-ниското си равнище от 11 години. Февруарските доставки на сорта "Брент", чиято стойност влияе на европейския пазар, поевтиняха до 36 долара и 16 цента за барел. Фортунов посочи още, че американският лек суров петрол също задържа ниските си стойности, като от началото на годината този сорт е поевтинял с близо 35%. Спадът на световните цени на петрола е подкрепян и от решението на страните-износителки да увеличават добивите.

Главната причина е това, че в началото на месец декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обявиха, че ще запазят производствените нива на текущите стойности, а те са доста високи или около 31 милиона барела дневно, което е рекордно високи нива, каза той.

ОПЕК отказва да намали производството, за да може да задържи пазарен дял, докато това правят и Русия, и всички големи производителки в момента. Отказвайки да намалят пазарния дял, цената продължава да спада поради пренасищане от суровината като цяло в световен мащаб.

Българският пазар ще реагира със закъснение на новите ценови нива и горивата по бензиностанциите у нас ще поевтинеят едва след празничните дни, прогнозира Фортунов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама