АБВ са готови за предсрочни избори, но провеждането им ще е лошо за страната

14:39, 22 дек 15 / Политика 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изборите 2 в 1 сигурно не са изключени. Готови сме за нови парламентарни избори, но провеждането им през следващата година ще е лошо за държавата. Това заяви на пресконференция заместник-председателят на АБВ Румен Петков, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Да покажеш на бизнесклимата нестабилност и в рамките на 4 години да правиш 3 пъти избори, не е добро решение. Нещата трябва да вървят към промяна и в работата на парламента, и на правителството. Социологическите проучвания показват, че резултатите няма да са по-различни“, категоричен е Петков.

Основната тема на пресконференцията бе антикорупционният закон на Меглена Кунева, като от АБВ заявиха, че ще бъдат активен фактор и в обсъждането на нормативната уредба и предложението за нов орган, и в анализа на законодателната среда. „Повече от министерствата и агенциите имат свои регионални инспекции. Нямаме представена пред обществото оценка и анализ на функционалността на инспектората. Няма наличие на политическа воля. Само един документ през 2006 година е свързан с поставянето на конкретни задачи, срокове и отговорности. Всички останали материали имат пожелателен характер“, обясни Петков. Според него, в нито едно Народно събрание не е представен отчет за работата на всички стратегически органи. „Нелепо е да демонстрираш, че не си в състояние да се пребориш с корупцията, закривайки митнически пунктове. Държавата, със своите институции не е показала воля за борба с корупцията. Необходим е много сериозен анализ на всички функционални звена. Инспекторатите на ведомствата, на Министерски съвет се назначават от политическите ръководства на министерствата. Трябва да се помисли за структурирането им“, подчерта заместник-председателя на АБВ.

Той припомни думи на Румен Овчаров, който заявил, че България губи 400 млн. лева само от контрабандата на горива. „Ще представим на Кунева анализа си и ще предложим няколко неща - изграждането на единна агенция за обществени поръчки на държавните институции и на общините; отчетност пред парламента на резултатите с борбата с корупцията и изграждането на специализирано звено, но на базата на анализа“, допълни Петков. По думите му, това звено задължително трябва да има разследващи функции, иначе би се превърнало в подобрено издание на БОРКОР. „Управлението на звеното трябва да се олицетворява от колективен орган, избран с 2/3 от участниците в Народното събрание. Многократно съм коментирал и неспособността на шефа на митниците за борбата с корупцията“, каза още Румен Петков.

Като експерт на АБВ, на пресконференцията бе поканен и бившият заместник-главен прокурор и бивш директор на „Националната следствена служба“ Бойко Найденов, който също подчерта, че няма нормален човек, който да не иска да има ефект от борбата с уродливото явление „корупция“. „Тя задушава целия политически и обществен живот. Когато се създава нов орган, много по-правилно е да се направи анализ на това, което до момента съществува. Богати сме на нормативна база, има достатъчно създадени стратегии и планове. Имаме и ред институции, създадени да се борят с корупцията – МВР, ДАНС, Прокуратура, инспекторати във всяка агенция и министерство“, обясни Найденов. По думите му, едва 2% от сигналите в прокуратурата идват от инспекторати.

„Какво се случи от създаването на тези стратегии? Кой е органът, който би трябвало да провери? Това, около което се обединихме е, че трябва да се направи оценка на постигнатото до момента. Едва ли можем да се похвалим с кой знае какви резултати. Нека да погледнем къде има корупция. Тя е там, където има пари“, допълни Найденов. Той подчерта, че е задължително да се направи анализ на рисковете на корупционно поведение. „Защо да не направим решителна крачка да създадем разследващо звено? Комисията по създаването на бюрото дали да няма разследващи функции? Тя трябва да може да проверява, да разследва и да прехвърля на прокуратурата“, поясни още Бойко Найденов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама